Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Facebook dá Kongresu inzeráty, které si k volbám v USA objednalo Rusko

Facebook
Facebook
Foto: Pixabay

Washington - Společnost Facebook se dohodla s americkým Kongresem na předání inzerátů, které si v sociální síti objednali Rusové ve snaze ovlivnit loňské prezidentské volby v USA.

Oznámil to dnes americký server Politico s odvoláním na zdroje obeznámené s dohodou. Vliv Moskvy na volby vyšetřuje několik výborů amerického parlamentu a FBI.

Podle amerického serveru se facebook ocitl pod tlakem kongresmanů, kteří po něm žádají poskytnutí inzerátů už delší dobu. Facebook o totéž žádá i Robert Mueller, zvláštní vyšetřovatel pověřený zkoumáním ruských zásahů do voleb. Facebook dosud ukázal některé inzeráty jen soukromě některým americkým poslancům.

Součástí dat, která podle dohody komunikační síť Kongresu poskytne, mají být i doprovodné a vysvětlující informace, napsal server Politico. Američtí politici si od spolupráce s facebookem slibují, že prokáže nejen rozsah ruských snah ovlivnit volby, ale možná pomůže odhalit i osoby, které za těmito pokusy stojí.

Témata:  Facebook USA Rusko

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 12:34

USA o útoku na Izrael údajně věděly několik dní dopředu

Administrativa amerického prezidenta Joea Bidena v neděli kategoricky odmítla tvrzení tureckých, jordánských a iráckých představitelů, podle nichž Írán 72 hodin před masivním dronovým a raketovým útokem na Izrael varoval Spojené státy.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy