Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Moskva poráží Washington? Rusové otestovali nejnovější mezikontinentální balistickou raketu

Raketa Jars (v terminologii NATO SS-29)
Raketa Jars (v terminologii NATO SS-29)
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Moskva - Washington i Moskva modernizují své jaderné arzenály. Američtí vojenští vůdci se ale obávají, že Rusko je napřed, uvádí server Defense One. Ruská armáda totiž ve středu již podruhé otestovala mezikontinentální balistickou raketu RS-24 Jars, která představuje nejmodernější zbraň této kategorie ve strategickém arzenálu Ruska. Vzlétá z mobilní platformy a na vzdálenost kolem 12 000 km může dopravit až deset manévrujících jaderných hlavic.

Defense One s odvoláním na ruskou agenturu TASS uvádí, že raketa vybavená oddělitelnou hlavicí byla odpálena z ruského kosmodromu Pleseck a dorazila na určenou plochu ve zkušebním pásmu. „Je tak přesná, že její maximální odchylka od cílové vzdálenosti 12 000 kilometrů je pouhých 150 metrů,“ uvádějí ruská média.

Launch of an RS-24 Yars Intercontinental Ballistic Missile in Plesetsk, #Russia today. pic.twitter.com/4Xq1B6TmGh

— Mikhail D. (@Eire_QC) 20. září 2017

V roce 2010 podepsali v Praze ruský prezident Dmitrij Medveděv a americký prezident Barack Obama Novou dohodu START o omezení počtu jaderných zbraní. Podle ní mělo dojít ke snížení počtu strategických nukleárních hlavic na 1550 pro každou zemi (asi dvě třetiny proti původní dohodě START), tento počet může být dle dohody zvýšen o hlavice nesené bombardéry. Zároveň měl být snížen počet odpalovacích zařízení a to mezikontinentálních balistických střel a bombardérů na maximum 800, kde bombardér se počítá jako 1 nosič a 1 hlavice i když hlavic nese více.

Rusko však i nadále zvyšuje zásoby hlavic, varuje Hans M. Kristensen, který vede Jaderný informační projekt ve Federaci amerických vědců. „Souhrnné údaje ukazují, že Rusko pokračuje ve zvyšování nasazených strategických hlavic od roku 2013, kdy dosáhlo počtu 1400 hlavic. Ruské strategické odpalovací zařízení má nyní dalších 396 hlavic,“ uvedl expert loni v říjnu. Poukazuje však také na to, že tato čísla zatím nemají žádné negativní důsledky pro strategickou stabilitu.

Američtí vojenští vůdci se však obávají, že Moskva postupuje rychle dopředu. „Rusové modernizují celou svou jadernou sílu, která bude modernizována ještě předtím, než my začneme modernizovat naše síly," upozornil podle Defence One generálporučík Jack Weinstein, náměstek náčelníka štábu leteckých sil pro strategické zastrašování a jadernou integraci.

Otázka modernizace je v USA velmi kontroverzní, server poukazuje, že někteří experti varovali před udržováním zásoby mezikontinentálních balistických raket a tvrdí, že by měli být zlikvidovány. Další však nesouhlasí a mluví nutností budování nových raket. Rakety RS-24 Jars (v kódu NATO SS-29 nebo SS-27 Mod 2) byly uvedeny do provozu v červenci 2010, mohou být vypáleny jak z mobilního spouštěče, tak ze sila. Podíl moderních raket v strategických silách Ruska by měl podle plánů k 1. lednu 2018 tvořit 70 procent a v roce 2022 již 100 procent.

Jars vyvinul Moskevský institut tepelných technologií na základě rakety Topol-M, tvořící nyní základ strategických sil. Třístupňová raketa na tuhé palivo o délce 43 metrů má dosah 11 až 12 tisíc kilometrů. Na rozdíl od svého předchůdce je Jars mnohem přesnější a může proniknout současnou i budoucí protiraketovou obranou. Základní rozdíl spočívá v tom, že Jars je vybaven čtyřmi jadernými hlavicemi, z nichž každá je naváděna na cíl individuálně.

Témata:  Ruská armáda Rakety Jars

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 16:53

Ukrajina tlačí na spojence: Kdyby nám Západ poskytl podporu jako Izraeli, taky jsme se ubránili

Úspěch Izraele a jeho spojenců, kterým se v noci na neděli ve velké míře podařilo zmařit masivní útok íránských raket a dronů, naznačuje, čeho by Ukrajina mohla dosáhnout proti ruským vzdušným útokům, pokud by měla větší podporu od svých partnerů. V reakci na nejnovější vývoj na Blízkém východě to v pondělí podle agentury AP uvedl ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy