Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hurikán Maria sužuje Karibik: Zemřelo 21 lidí.. Portoriko je bez elektřiny, Haiti zasáhlo vlnobití

Hurikán
Hurikán
Foto: NOAA (National Oceanic & Atmospheric Administration)

San Juan - Hurikán Maria má na svém kontě již 21 obětí. Bouře postupující Karibikem opět mírně nabrala na síle a nyní se blíží k ostrovům Turks a Caicos a jižním Bahamám.

Nyní se podle amerického Národního střediska pro hurikány (NHC) hurikán nachází okolo 130 kilometrů jihovýchodně od britského zámořského území Turks a Caicos. Doprovází ji vítr o rychlosti až 205 kilometrů v hodině, což Marii řadí do třetí z pěti kategorií. Spojeným státům by se narozdíl od Irmy devastující před dvěma týdny Floridu měla bouře vyhnout.

Nejnovější oběti ohlásily úřady na Haiti, které sice hurikán nezasáhl přímo, v pobřežních oblastech však způsobil vlnobití, poničil řadu jednoduchých a málo odolných příbytků a zabil tři lidi.

Nejvíce obětí registruje ostrov Dominika, kudy Maria přešla v úterý se silou hurikánu nejvyššího pátého stupně a zabila 15 lidí. Dva lidé zemřeli na ostrově Guadeloupe, jeden člověk na Portoriku.

Zde způsobila větrná smršť smíšená s deštěm patrně nejvýraznější materiální škody. Přinesla lokální záplavy a zcela vyřadila z provozu na celém ostrově elektrickou síť. Úplná obnova dodávek bude trvat několik měsíců.

Témata:  hurikán Maria počasí hurikán Portoriko Haiti

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 14:14

Feri neuspěl s odvoláním, tříletý trest vězení za znásilnění platí

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy