Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sopka Agung na Bali se probouzí k životu, domovy musely opustit tisíce lidí

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Reprofoto YouTube

Jakarta - Z vesnic poblíž sopky Agung na indonéském turistickém ostrově Bali byly evakuovány tisíce obyvatel. Nejvyšší vulkán na ostrově chrlí dým a v některých oblastech byly zaznamenány otřesy.

Úřady nyní zvedly stupeň varování pro horu Agung situovanou ve východní části Bali na třetí nejvyšší ze čtyř možných. Zároveň varovaly turisty a místní obyvatele, aby netábořili ani nepodnikali výlety v okruhu šesti kilometrů kolem kráteru sopky.

"Vulkanická aktivita zůstává vysoká a objevily se náznaky, že k povrchu stoupá magma a způsobuje otřesy," řekl Sutopo Purwo Nugroho z úřadu pro řešení katastrof.

Lety na mezinárodním letišti na Bali zatím nejsou omezovány a podle turistických kanceláří není zbytek ostrova zvýšenou aktivitou sopky Agung nijak postižen.

Série erupcí sopky Agung (3142 metrů nad mořem) mezi roky 1963 a 1964 si vyžádala více než 1000 obětí a stovky dalších osob utrpěly zranění.

Témata:  sopky Indonésie EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy