Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sopka Agung na Bali se probouzí k životu, domovy musely opustit tisíce lidí

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Reprofoto YouTube

Jakarta - Z vesnic poblíž sopky Agung na indonéském turistickém ostrově Bali byly evakuovány tisíce obyvatel. Nejvyšší vulkán na ostrově chrlí dým a v některých oblastech byly zaznamenány otřesy.

Úřady nyní zvedly stupeň varování pro horu Agung situovanou ve východní části Bali na třetí nejvyšší ze čtyř možných. Zároveň varovaly turisty a místní obyvatele, aby netábořili ani nepodnikali výlety v okruhu šesti kilometrů kolem kráteru sopky.

"Vulkanická aktivita zůstává vysoká a objevily se náznaky, že k povrchu stoupá magma a způsobuje otřesy," řekl Sutopo Purwo Nugroho z úřadu pro řešení katastrof.

Lety na mezinárodním letišti na Bali zatím nejsou omezovány a podle turistických kanceláří není zbytek ostrova zvýšenou aktivitou sopky Agung nijak postižen.

Série erupcí sopky Agung (3142 metrů nad mořem) mezi roky 1963 a 1964 si vyžádala více než 1000 obětí a stovky dalších osob utrpěly zranění.

Témata:  sopky Indonésie EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy