reklama

Prezident Donald Trump tvrdí, že za severokorejské jaderné zbraně, kterým jeho administrativa čelí, může rodina Clintonových. Bývalou ministryni zahraničí a svou soupeřku v prezidentských volbách Hillary Clintonovou a jejího muže a exprezidenta Billa Clintona viní, že nedokázali odzbrojit režim diktátora Kim Čong-una, když měli šanci. Jeho slova cituje server Politico.

„Poté, co Severokorejcům jako ministryně zahraničí dovolila výzkumu a budování jaderného arzenálu, (a Bill C také), kritizovaná Hillary nyní sama kritizuje," napsal prezident na twitteru ve středu ráno.

„Bezohledná snaha Severní Koreje získat jaderné zbraně a balistické střely ohrožuje celý svět nemyslitelnými ztrátami životů. Je odporné, že některé země nejen obchodují s takovým režimem, ale dodávkami zbraní a financí podporují zemi, která ohrožuje svět jaderným konfliktem,“ uvedl Trump v úterním projevu na půdě OSN.

USA podle něj mají velkou sílu a trpělivost. „Ale pokud budeme nuceni bránit sebe nebo své spojence, nebudeme mít jinou možnost, než zcela zničit Severní Koreu. ´Rakeťák´ podniká misi, která bude sebevražedná pro něj i pro jeho režim. Spojené státy jsou připraveny, ochotny a mají schopnosti, ale snad to nebude nutné,“ řekl také. „Je načase, aby Severní Korea pochopila, že denuklearizace je její jediná šance do budoucna,“ dodal.