Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Polský zákon o penzích za službu totalitě postihne i sportovce. Méně dostanou i fotbalisté ze "zlaté jedenáctky

Polský parlament
Polský parlament
Foto: pis.org.pl

Varšava - Zákon, který má potrestat někdejší příslušníky bezpečnostních složek komunistického režimu snížením penzí na úroveň polského průměru, dopadne i na sportovce z desítek klubů ministerstva vnitra.

Zákon vstoupil v platnost v podobě, která stanoví, že za "službu totalitnímu státu" nelze dostávat vyšší penzi, než činí celostátní průměr, čili podle listu nejvýše 2100 zlotých "hrubého" (asi 13.000 Kč), což znamená 1700 zlotých "na ruku" (asi 10.000 Kč).

Menší penze od října dostanou i fotbalisté ze "zlaté jedenáctky", která Polsku vybojovala dosud nejcennější úspěch na olympijských hrách v Mnichově, stříbro z olympiády v Montrealu a bronz z mistrovství světa 1974. Upozornil na to dnes polský list Gazeta Wyborcza.

"Ano, jsem v takové situaci. Doufám, že se to napraví. To se musí napravit. Věřím, že se toto rozhodnutí změní," řekl Kazimierz Kmiecik (66), který v 70. letech patřil k nejpopulárnějším fotbalistům z týmu "orlů" trenéra Kazimierze Górského. "Určitě je to křivda. Ale nechci o tom více mluvit, než se vše vysvětlí," dodal.

Kmiecik jako medailista z olympiády dostává od státu zvláštní příplatek, nyní 2620 zlotých (asi 16.000 Kč). Ale penzi mu stát od 1. října snižuje, protože hrál za "policejní" klub Wisla Krakov. Stejně jsou na tom i jeho vrstevníci a spoluhráči v reprezentaci, kteří kopali za varšavskou Gwardii.

Vyrozumění o snížení vdovského důchodu dostala i Urszula Norkowská, jejíž muž patřil k nejlepším útočníkům přelomu 50. a 60. let, za někdejší zásluhy o vlast byl vyznamenán i po pádu komunismu. V dobách své největší slávy však hrával za bydhošťskou Polonii, čili jakoby byl u komunistické policie.

"Ani pět minut jsem nebyl na strážnici, celý život jsem pracoval v klubu," tvrdí Leszek Tillinger, který v barvách plochodrážní Polonie nejprve závodil a později vedl nejlepší domácí tým v 90. letech. Stejně jako někdejší kolegové z klubu už taky dostal nový výměr s nižším důchodem. "Nepracovali jsme u policie, ale pouze v klubu. To je však nezajímá a jedou jako parní válec," postěžoval si.

Témata:  Polsko sport komunismus

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:23

Rakušan si prosadil změny v zákoně o zbraních, vláda novelu schválila

Vláda ve středu schválila novelu zákona o zbraních, která urychlí začátek platnosti dvou zásadních opatření obsažených v novém zákoně o zbraních. Jde o povinnost hlásit podezřelé transakce a větší pravomoci pro policii v otázce zajištění zbraní. Změny by mohly platit už od letošního července.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy