Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Další důkaz o sestřelení letu MH-17: Na koho padla vina?

Sestřelený Boeing letu MH17 nad Ukrajinou: Na kabině je vidět síla výbuchu. Je zcela zničena od šrpanelů z rakety systému BUK.
Sestřelený Boeing letu MH17 nad Ukrajinou: Na kabině je vidět síla výbuchu. Je zcela zničena od šrpanelů z rakety systému BUK.
Foto: Dutch Safety Board

Kyjev – Dne 17. července 2014 došlo nad územím Ukrajiny k tragické události – sestřelení a následnému zřícení dopravního letadla Boeing 777 malajských aerolinií, které mělo za následek smrt všech 298 lidí na palubě. Analytická společnost Stratfor nyní upozorňuje na nové satelitní snímky, které by mohly pomoci objasnit, kdo je za tragédii zodpovědný.

Kdo a jak střílel?

Ačkoliv od zřícení letu MH-17 již brzy uplynou dva roky, ta nejdůležitější otázka zatím stále nebyla zodpovězena: kdo střílel? Jak připomněl nedávno odvysílaný dokumentární snímek BBC „Conspiracy Files: Who Shot Down MH-17?", nejasnosti panují nejen ohledně původce útoku, ale i způsobu, jakým k sestřelení letadla došlo.

Hlavní teorie, kterou potvrzují i závěry oficiální vyšetřovací komise, ale tvrdí, že za sestřelení mohl raketový systém země-vzduch BUK. V rámci této teorie ale stále není jasné, kdo střílel.

„Nedávné pečlivé procházení volně dostupných materiálů, které z velké části proběhlo pod vedením hromadného vyšetřovacího projektu ve Velké Británii, známého pod jménem Bellingcat, zaměřilo v Rusku vyrobený raketový systém země-vzduch, který byl na východní Ukrajině v době, kdy byl MH-17 sestřelen," připomíná Stratfor.

Podotýká také, že se na začátku května objevilo nové video neznámého původu, které zřejmě raketový systém ukazuje jen několik hodin před sestřelením MH-17 poblíž separatistického Doněcku.

Nové satelitní snímky

Na základě těchto informací proto Stratfor spolupracoval se společností AllSource Analysis, která se zaměřuje na analýzu satelitních snímků. Ta podle Stratforu byla schopna najít snímky, které potvrzují „přesnou polohu a čas raketového systému v den tragédie".

„Snímek zobrazuje raketový systém na transportéru, který jej převáží na východ skrze město Makijivka, které leží v Doněcké oblasti. Snímky byly pořízeny asi pět hodin před sestřelením MH-17," uvádí Stratfor.

Tyto snímky podle této společnosti zapadají do předpokládané trasy transportéru s raketovým systémem, která vede od ruských hranic k ukrajinskému městu Snižne.

Důkazy o pohybu

„Spolu s dalšími snímky důkazy zjevně ukazují, že byl systém BUK přesunut z ruských hranic k Doněcku 15. června a následně přesunut zpět na východ 17. června odpoledne – jen několik hodin před sestřelením MH-17," vysvětluje společnost.

Stratfor dále podotýká, že tyto nové důkazy nijak nepotvrzují, že k sestřelení MH-17 byl použit právě tento raketový systém. „Každopádně ale dále dokazují popis událostí, jak jej nastínila hromadná analýza volně dostupných informací."

„Rostoucí důkazy ukazují raketový systém pod kontrolou Rusů nebo separatistů v oblasti sestřelení, což spolu s výsledky oficiální analýzy pozůstatků sestřeleného letadla činí pro Moskvu a proruské separatisty stále těžší, aby z incidentu vinili Kyjev. Není pravděpodobné, že by tyto náznaky vedly k důsledkům pro Rusko, ale přinejmenším ukazují na nebezpečí, které představuje rychlý růst počtu zbraní, jako je tento raketový systém," dodává Stratfor

Témata:  Ukrajina Ukrajinská krize sestřelení Boeingu 777 nad Ukrajinou

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 15:09

Policie vyšetřuje napadení v pražském servisu, jeden člověk je po smrti

Pražská policie vyšetřuje napadení v autoservisu v Řepích, ke kterému byli přivoláni i lidé z oddělení vražd. Hrůzný čin si totiž vyžádal úmrtí jedné osoby. Strážci zákona na místě zadrželi jednoho muže. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy