Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

KLDR možná odpálila další bombu

Severní Korea
Severní Korea
Foto: Pixabay

Pchjongjang/Peking - V Severní Koreji došlo dnes k zemětřesení o síle 3,4 stupně, které mělo ohnisko na zemském povrchu. Podle agentury Reuters o tom informovaly úřady sousedních zemí.

Čínská geologická služba uvedla, že se zřejmě jedná o důsledky exploze. Podobná zemětřesení v minulosti obvykle následovala po zkouškách jaderných zbraní. Pchjongjang ve čtvrtek sdělil, že chystá dosud nejsilnější test vodíkové bomby.

Jihokorejská meteorologická agentura zemětřesení potvrdila s tím, že analyzuje jeho příčinu. Její prvotní odhady však otřesy na rozdíl od Pekingu spojují s tektonickou činností.

Dosud poslední jaderný test provedl severokorejský režim 3. září. Rada bezpečnosti OSN v reakci na něj po iniciativě Spojených států přijala minulý týden sankce omezující dovoz ropy do KLDR a vývoz textilu.

Severokorejský ministr zahraničí pak uprostřed ostrých slovních výměn mezi americkým prezidentem Donaldem Trumpem a diktátorem Kim Čong-unem v pátek prohlásil, že jednou z reakcí KLDR by mohl být dosud nejsilnější test vodíkové bomby v Pacifiku.

Témata:  Severní Korea Čína jaderné zbraně

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:41

Polák předával informace do Ruska, mohly vést k atentátu na Zelenského

V Polsku došlo ve středu k zadržení občana podezřelého z toho, že ruské tajné službě poskytoval citlivé informace, které by potenciálně mohly vést k atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. O případu informovala polská televize TVN24.

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy