Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Válka mezi Cameronem a Trumpem? Nadávají si do hlupáků a sepisují petice

Summit G7 v Německu, David Cameron
Summit G7 v Německu, David Cameron
Foto: g7germany.de

Washington - Jestliže se Donald Trump opravdu stane novým prezidentem USA, patrně se zhorší vztahy USA-Británie. Favorit republikánů už avizoval, že nebude mít dobré vztahy s premiérem Davidem Cameronem. Nerozumí si ani s londýnským starostou.

Cameron loni v britském parlamentu prohlásil, že Trump je "kontroverzní, hloupý a špatný". Hovořil tehdy v souvislosti s peticí s 560.000 podpisy pod požadavkem zakázat Trumpovi vstup do Británie, kde má miliardář své obchodní zájmy. Zakázat Trumpovi vstup premiér odmítl, ale poznamenal, že pokud by Trump do Británie přijel, chtěl by (Cameron) sjednotit zemi proti němu.

"Zdá se, že nedospějeme k velmi dobrým vztahům... Chtěl bych s ním (s Cameronem) mít dobré vztahy, ale vypadá to, že ani není ochoten řešit problém," řekl Trump včera televizi ITV.

Cameronův mluvčí dnes řekl, že premiér se stále ke svému komentáři hlásí. "Ministerský předseda sdělil svůj názor na prohlášení Donalda Trumpa velmi jasně. Nesouhlasí s ním," uvedl mluvčí. "Nadále je přesvědčen, že zakázat muslimům vstup do USA je kontroverzní, hloupý a špatný. Na tom trvá," dodal.

Na otázku, koho by Cameron v Bílém domě upřednostnil, odmítl mluvčí odpovědět. Řekl jen, že premiér již dříve jasně oznámil, že bude spolupracovat s jakýmkoli vítězem voleb.

Pokud jde o britské členství v Evropské unii, Trump řekl, že unie je velice byrokratická, což je velká potíž, a tak by se Britů zeptal, k čemu jim je? "Ale zase, nechte lidi, ať si udělají vlastní názor," dodal.

"Máme obrovský problém s radikálním islámským terorem," řekl Trump v ITV poté, co se ho moderátor zeptal na jeho sporný návrh zakázat vstup muslimům do USA. "Svět lítá do povětří a nejsou to Švédi, kdo škodí, rozumíte. Máme tedy opravdový problém," uvedl.

Trump, který nedávno pogratuloval nově zvolenému starostovi Londýna Sadiqu Khanovi, nyní řekl, že se ho Khanova kritika dotkla. Khan, který se stal prvním muslimským starostou britské metropole, na adresu realitního magnáta uvedl, že o islámu vůbec nic neví.

"Nezná mě, nikdy jsme se nesetkali, neví, o co se zajímám. Myslím, že to byla velmi hrubá prohlášení," řekl miliardář s tím, že od Khana byla taková slova ignorantská.

Témata:  Donald Trump David Cameron USA

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 11:51

Počasí: Vítr v Čechách zesílí. Výstraha platí až do úterý

Úvod týdne nepřinese jen výrazné ochlazení způsobené přechodem studené fronty. Zesílí také vítr, upozornili meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). V nárazech má dosahovat rychlosti přes 65 kilometrů za hodinu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy