Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sopka Agung se probouzí k životy, tisíce lidí jsou na útěku

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Reprofoto internet

Jakarta - Více než 14.000 obyvatel z vesnic ležících poblíž sopky Agung na indonéském turistickém ostrově Bali bylo evakuováno kvůli bezprostřední hrozbě erupce tohoto vulkánu.

Jeho aktivita stále sílí a úřady už zvýšily stupeň varování pro okolí hory Agung na čtvrtý, to znamená nejvyšší stupeň. Sopka Agung se rozbouřila po více než půl století, série jejích erupcí mezi roky 1963 a 1964 si vyžádala více než tisícovku obětí a stovky zraněných.

Indonésie má téměř 130 aktivních sopek, což je více než kterákoli jiná země na světě. Agung je s výškou 3142 metrů nad mořem nejvyšší horou na Bali. Leží na severozápadě ostrova, vzdálená přes dvě hodiny jízdy autem od známých turistických letovisek. Přesto je častým cílem návštěv skupin zahraničních turistů.

Okolí vulkánu bylo nyní až do vzdálenosti 12 kilometrů vyhlášeno uzavřenou zónou se zakázaným přístupem. Vulkanolog Gede Suantika pracující pro indonéskou vládu označil situaci za "znepokojivou". "Panují obavy, že dojde k náhlé erupci," citovala experta agentura DPA.

V blízkosti sopky Agung žije celkem asi 80.000 lidí, mnozí v bídných podmínkách. Více než 14.000 z nich muselo opustit své příbytky a vládou poskytnutými nákladními auty bylo převezeno do nouzových útočišť ve školách, sportovních halách ale i na otevřeném prostranství. Tam jsou jim rozdělovány potraviny a pitná voda, podle úřadu pro řešení katastrof se na akci podílí přes 10.000 pomocných pracovníků.

Témata:  sopky Indonésie

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 15:09

Policie vyšetřuje napadení v pražském servisu, jeden člověk je po smrti

Pražská policie vyšetřuje napadení v autoservisu v Řepích, ke kterému byli přivoláni i lidé z oddělení vražd. Hrůzný čin si totiž vyžádal úmrtí jedné osoby. Strážci zákona na místě zadrželi jednoho muže. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy