reklama

Serveru t-online.de to dnes řekl německý ministr vnitra Thomas de Maiziére. AfD, která je podle ministra "vlkem v rouše beránčím", se podle průzkumů veřejného mínění dostane po nedělních volbách do Spolkového sněmu. Některé ankety jí dokonce přisuzují třetí příčku.

Spolkový úřad na ochranu ústavy (BfV), který má v Německu funkci civilní kontrarozvědky, se podle ministra vnitra zabývá tím, zda "na sebe moc ve straně nestrhávají pravicoví extremisté a zda na stranu mají vliv". Stranu jako takovou podle něj ale BfV nesleduje. "Celkově není strana AfD extremistická, takže ji úřad na ochranu ústavy jako celek sledovat nemůže," zdůraznil de Maiziére. Stranu nelze nechat sledovat kontrarozvědkou jen proto, že se vám nelíbí její politické názory, dodal.

V současnosti podle ministra BfV zaznamenává všechny extremistické výroky z řad členů AfD, mimo jiné ze sociálních sítí, a vyhodnocuje je.

Obavy z toho, že po nedělních volbách v parlamentu usedne pravicově populistická AfD, dnes vyjádřila mimo jiné Ústřední rada Židů v Německu. Podle jejího předseda Josefa Schustera je možné, že se strana v budoucnu obrátí i proti Židům. "Je to strana, která brojí proti menšinám," uvedl. V současnosti jsou touto menšinou muslimové, ale to se může změnit, dodal Schuster.