reklama

"Trump se nejspíš ve svém lhaní řídí Goebbelsovou doktrínou," citovala Larídžáního agentura ISNA. Předseda parlamentu se ve svém prohlášení odvolal na Goebbelsův citát, že "lež se musí jen dostatečně často opakovat. Pak se stává pravdou".

Larídžání Trumpa obvinil z toho, že ve svém projevu ve všeobecné rozpravě Valného shromáždění OSN šířil mnohé lži, mimo jiné o demokracii v Íránu. Trumpova rétorika připomíná spíše "majitele nočního klubu" než amerického prezidenta, řekl vlivný předseda íránského parlamentu.

Trump podle něj politicky žije stále ještě v 70. letech. Svět se změnil, Trump to ale nezaznamenal. Írán už není zemí komandovanou USA, nýbrž nezávislým státem, který si od nikoho nenechá poroučet, řekl Larídžání.

Trump v úterním projevu v OSN označil Írán za zemi, jež se z prosperujícího státu změnila v hospodářsky rozvrácenou oblast, jejímž hlavním vývozním artiklem je násilí. Režim v Íránu je podle Trumpa vražedný a destabilizuje svět. Americký prezident přitom kritizoval například nepřátelský postoj Teheránu vůči Izraeli.