Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jak ovlivňuje náboženství chování dětí? Nevěřící jsou hodnější, víc zlobí křesťané i muslimové

Teenageři
Teenageři
Foto: Pixabay

Pole vědců jsou děti z nábožensky založených rodin zlobivější a nejsou tak hodné, jako děti z rodin sekulárních. To je dobrá zpráva pro Čechy, kteří jsou jedním z nejateističtějších národů na světě. Studie provedená před dvěma lety čerpala informace od 1 200 dětí.

Studie byla zveřejněná už v roce 2015 ve vědeckém magazínu Current Biology (Současná biologie). Závěrem studie bylo, že děti z křesťanských a muslimských rodin „byly méně altruističtí než děti z nenábožensky orientovaných domácností“. Altruismus označuje chování, které se vyznačuje snahou pomoci druhému člověku.

Průzkum proběhl na dětech ve věku od pěti do dvanácti let celkem v šesti zemích. Šlo o Spojené státy, Kanadu, Čínu, Jordánsko, Turecko a Jižní Afriku. Pozorovatelé mimo jiné zkoumali, zda se děti z jednotlivých rodin dokážou podělit o své věci s ostatními spolužáky. Byl jim také promítán film o dětech, které fyzicky napadají ostatní jedince. U dětí pak pozorovaly reakce na snímek s tím, jaký trest jim přijde adekvátní pro takovéto zlobivé jedince.

Asi čtvrtinu ze zkoumaného vzorku dětí tvořili křesťané, 43 procent muslimové a zbylou skoro třetinu tvořili ateisté. Židé, buddhisti, hinduisté a agnostici byli zastoupeni minimálně a jejich zkoumání tak není statisticky průkazné.

„Celkově naše zjištění ... odporují tomu, že děti z náboženských domácností jsou více altruistické a laskavé vůči ostatním,“ míní o své studii její autoři. Autoři se snaží zobecnit závěr studie v tom smyslu, že rozhodně neplatí předpoklad, že děti z nábožensky založených rodin jsou morálně lépe vybavené. Neplatí tak ani domněnka, že děti z ateistických rodin mají menší předpoklad k tomu být lidsky milé. Ve skutečnosti je to spíše naopak.

Překvapivě nejvíce negativních jevů vykazovaly nejstarší děti, kteří měli s náboženstvím nejdelší zkušenost. Zajímavá je také skutečnost, že muslimské děti odsuzovaly mezilidské ubližování mnohem více, než jejich křesťanské protějšky. Ateistické děti se zase ukázaly jako nejméně odsuzovačné. Studie tak vyvrací neopodstatněný stereotyp, že ateisté jsou méně etičtí než náboženští lidé.

To by mohlo být dobrou zprávou pro Čechy, kteří jsou jedním z nejateističtějších národů na světě. Podle loňského průzkumu agentury STEM chodí do kostela jen 8 procent občanů Česka, třetina (35 procent) lidí deklaruje, že věří v Boha. Ještě v roce 2012 to ale bylo jen 30 procent lidí, podíl věřících se tak teoreticky lehce zvýšil.

Témata:  náboženství vědci děti Islám křesťanství muslimové

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 9:38

Zvyšujete jaderné napětí, obvinila Čína alianci AUKUS

Čínský ministr zahraničí Wang Yi obvinil země zapojené do bezpečnostního paktu AUKUS z vyvolávání rozporů a zvyšování rizika šíření jaderných zbraní v oblasti jižního Tichomoří. Informovala o tom agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy