reklama

Bystroň, předseda zemské organizace AfD v Bavorsku, kandidoval do Spolkového sněmu ze čtvrtého místa bavorské zemské kandidátky.

Bystroň je synem českých exulantů, kteří odešli do tehdejšího západního Německa z bývalého Československa v roce 1987. V čele bavorské AfD je od roku 2015.

Před časem se Bystroň dostal do hledáčku německého Spolkového úřadu na ochranu ústavy (BfV), který v Německu zastává funkci civilní kontrarozvědky. Důvodem byl podle BfV fakt, že opakovaně vyjádřil podporu organizací Identitární hnutí Bavorsko (IBB), které podle kontrarozvědky "vykazuje silnou příbuznost s nacionalistickou ideologií krajní pravice". Pochvalně se údajně vyjadřoval také o protiimigračním hnutí Vlastenečtí Evropané proti islamizaci Západu (Pegida).

Loni v květnu Bystroně přijal mluvčí českého prezidenta Miloše Zemana a pochválil ho za to, že podporuje "odmítavý postoj prezidenta k migračním kvótám." V několika rozhovorech pro česká média Bystroň varoval Čechy, aby si přijetím uprchlíků nezavlekli do země teroristy. Bystroň v neděli večer označil výsledky voleb za "účet vystavený starým stranám".