Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Do Spolkového sněmu se dostal i český emigrant Bystroň, šéf bavorské AfD

Mnichov
Mnichov
Foto: Pixabay

Berlín - Do německého Spolkového sněmu se dostal také syn českých emigrantů Petr Bystroň. Do poslaneckých lavic usedne coby zástupce protiimigrační strany Alternativa pro Německo (AfD). Podle listu Süddeutsche Zeitung bavorské AfD vyšla strategie, kterou před volbami zvolila: útočit na vládní CSU a soustředit se na otázku migrace.

Bystroň, předseda zemské organizace AfD v Bavorsku, kandidoval do Spolkového sněmu ze čtvrtého místa bavorské zemské kandidátky.

Bystroň je synem českých exulantů, kteří odešli do tehdejšího západního Německa z bývalého Československa v roce 1987. V čele bavorské AfD je od roku 2015.

Před časem se Bystroň dostal do hledáčku německého Spolkového úřadu na ochranu ústavy (BfV), který v Německu zastává funkci civilní kontrarozvědky. Důvodem byl podle BfV fakt, že opakovaně vyjádřil podporu organizací Identitární hnutí Bavorsko (IBB), které podle kontrarozvědky "vykazuje silnou příbuznost s nacionalistickou ideologií krajní pravice". Pochvalně se údajně vyjadřoval také o protiimigračním hnutí Vlastenečtí Evropané proti islamizaci Západu (Pegida).

Loni v květnu Bystroně přijal mluvčí českého prezidenta Miloše Zemana a pochválil ho za to, že podporuje "odmítavý postoj prezidenta k migračním kvótám." V několika rozhovorech pro česká média Bystroň varoval Čechy, aby si přijetím uprchlíků nezavlekli do země teroristy. Bystroň v neděli večer označil výsledky voleb za "účet vystavený starým stranám".

Témata:  Petr Bystroň volby v Německu Německo AfD

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:02

Rusko zabilo Alexeje Navalného. Putin je nelegitimní prezident, oznámila Rada Evropy

Parlamentní shromáždění Rady Evropy (PACE) jednomyslně přijalo rezoluci, v níž viní ruský stát ze smrti opozičního politika Alexeje Navalného ve vězení a znovu vyjadřuje své přesvědčení, že Vladimir Putin je nelegitimním prezidentem.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy