Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bude německá politika nepředvídatelná? Rebelové z AfD pořádně zčeří vody

AfD (Alternativa pro Německo)
AfD (Alternativa pro Německo)
Foto: Alternative für Deutschland AfD

Bratislava/Varšava/Berlín - Volební překvapení se po vítězství konzervativní unie CDU/CSU kancléřky Angely Merkelové v Německu podle slovenských médií nekonalo, byť zároveň poukázala na ztráty CDU/CSU a na volební zisk Alternativy pro Německo (AfD).

Evropa si podle listu Sme po víkendových volbách v Německu oddechne a může hledat svou budoucnost. "Po (americkém prezidentovi) Trumpovi a brexitu jsme se před rokem obávali, že v této době budou kormidlovat Marine Le Penová s někým z AfD. To se nenaplnilo, odolala francouzská i německá pevnost, Emmanuel Macron i Angela Merkelová tak mohou načas zapomenout na nutnost nenazlobit budoucí voliče a (mohou) začít řešit evropské problémy. Nyní je ten nejlepší čas, mají totiž čerstvý mandát," uvedl list.

"Většina německých voličů dala přednost stabilitě a ignorovala příklady evropských spoluobčanů, kteří v posledních letech nepřestávají šokovat. Německá politika zůstává poměrně nudná, a tak je to správné," uvedl portál Aktuality.sk. Dodal, že idylku seriózního německého parlamentu budou narušovat rebelové z AfD.

List Denník N napsal, že volby v Německu byly důležitější než prezidentské a parlamentní volby ve Francii či referendum o vystoupení Británie z EU. Byť revoluce se v Berlíně podle listu nekoná, význam mohou mít i menší posuny německé politiky. "Pokud skutečně vznikne koalice z tak odlišných stran, jako jsou CDU/CSU, liberální FDP a Zelení, co nyní vypadá jako nepravděpodobnější varianta, bude znamenat přinejméně to, že se německá politika stane méně předvídatelnou," uvedl list.

"Je obtížné najít v polské zahraniční politice důležitější orientační bod, než je Německo. Tato země je stabilní, předvídatelná, odpovědná a nepochybně přátelská. Mohou to tyto volby změnit?" ptá se v redakčním komentáři polská Rzeczpospolita. "Nedomníváme se. Bez ohledu na to, jakého koaličního partnera si Merkelová zvolí, zůstane Německo nejdůležitějším státem v Evropské unii. Velká koalice s SPD, která je stále méně pravděpodobná, a koalice s menší FDP a Zelenými se od sebe liší jen v detailech," uvedl polský list. AfD podle něj nemůže počítat se "solidním místem ve světě reálné politiky".

Podle maďarského konzervativního listu Magyar Nemzet je Německo po brexitu rozhodující silou v Evropské unii, což je nejen příležitost, ale i velká odpovědnost. "Bude-li rozpad EU s rostoucí silou pokračovat, budoucnost to přičte Merkelové," napsal deník. Pro maďarskou vládu je vítězství Merkelové dobrá zpráva, protože tato politička má z celého německého politického spektra pro Budapešť nejvíc pochopení, konstatoval Magyar Nemzet.

Témata:  volby v Německu Slovensko noviny a tisk AfD

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 12:42

Senát posunul nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů k prezidentovi

Senát ve středu na návrh zákonodárců ODS a TOP 09 rozhodl, že nebude projednávat nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů a umožní tak jejich přijetí. Senátoři vyřadili novelu občanského zákoníku z programu navzdory odporu lidovců. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy