Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Šéfka AfD zaskočila kolegy a odešla z tiskovky. Nechce být součástí frakce strany v parlamentu

AfD (Alternativa pro Německo)
AfD (Alternativa pro Německo)
Foto: Alternative für Deutschland AfD

Berlín - Předsedkyně Alternativy pro Německo (AfD) Frauke Petryová dnes uvedla, že nebude součástí frakce své strany ve Spolkovém sněmu. Společnou tiskovou konferenci lídrů strany po několika minutách opustila. Hned po nedělních volbách se tak ukazují prudké názorové rozdíly ve straně, která bude v novém parlamentu třetí nejsilnější.

Názorové spory trápí AfD už delší dobu. Snad nejlépe je ukazuje vztah Petryové s dvojicí volebních lídrů Alexanderem Gaulandem a Alicí Weidelovou, kteří spolu letos několik měsíců nemluvili.

Neshody prozatím vyvrcholily na dnešní povolební tiskové konferenci, kde Petryová, která na rozdíl od Gaulanda a Weidelové ve volbách získala přímý mandát, přečetla krátké prohlášení a pak z místnosti odešla. Petryová uvedla, že po dlouhém rozmýšlení došla k tomu, že nechce být součástí stranické frakce.

Její stranické kolegy tento krok evidentně zaskočil. "To s námi nebylo domluveno, nic jsme o tom nevěděli," konstatoval spolupředseda strany Jörg Meuthen. Volební lídr Gauland vyjádřil přesvědčení, že Petryová byla zvolena za AfD, a měla by tedy být součástí její frakce. Jeho kolegyně Weidelová se zase nechala slyšet, že by Petryová měla ze strany odejít.

Spory uvnitř AfD jsou podle pozorovatelů projevem rozdílných pohledů konzervativního a národoveckého křídla strany. Petryová je představitelkou konzervativců, kteří původně straně dominovali a požadovali zejména jinou politiku v eurozóně. Postupně ale narostla síla národoveckých a pravicově radikálních členů, kteří se profilují především na migrační politice.

O tom, že má strana hlubší problémy, svědčí i dnešní rozdělení její poslanecké frakce v zemském sněmu v Meklenbursku-Předním Pomořansku. Odešli z ní čtyři poslanci, kteří zakládají vlastní "občanskou" frakci. Poslanců AfD tak v této spolkové zemi zůstává 14.

Témata:  Frauke Petryová volby v Německu Německo AfD

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 12:42

Senát posunul nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů k prezidentovi

Senát ve středu na návrh zákonodárců ODS a TOP 09 rozhodl, že nebude projednávat nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů a umožní tak jejich přijetí. Senátoři vyřadili novelu občanského zákoníku z programu navzdory odporu lidovců. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy