Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Patová situace? V Německu se spekuluje o předčasných volbách, Merkelová promluvila

Summit G7 v Německu, Angela Merkelová
Summit G7 v Německu, Angela Merkelová
Foto: g7germany.de

Berlín - Při sestavování nové německé vlády bude chtít CDU/CSU jednat se svobodnými demokraty (FDP), Zelenými, ale i se sociálními demokraty (SPD). Spekulace o předčasných volbách kancléřka Angela Merkelová odmítla.

S SPD chce kancléřka jednat navzdory tomu, že sociální demokraté už oznámili, že po čtyřech letech účasti v koaliční vládě s CDU/CSU odcházejí do opozice. SPD v neděli získala nejnižší počet hlasů v dějinách Spolkové republiky. CDU/CSU dostala 33 procent hlasů - hůře dopadla jen při prvních parlamentních volbách v roce 1949.

CDU/CSU si podle Merkelové přála lepší výsledek, i tak ale dosáhla svého cíle být nejsilnější frakcí v parlamentu a získat důvěru voličů k sestavení vlády.

"Když nám dá volič zadání, tak je naší povinnosti ho splnit," uvedla Merkelová ke spekulacím o předčasných volbách. "Jsem optimistická, že najdeme řešení," dodala.

Strana podle Merkelové během dnešního jednání "střízlivě" analyzovala také důvody, proč ztratila 1,3 milionu voličů ve prospěch FDP a milion ve prospěch strany Alternativa pro Německo (AfD). Především druhou skupinu voličů chce CDU získat zpět prostřednictvím "dobré politiky a řešení problémů", dodala kancléřka. Přiznala, že si je vědoma, že polarizace společnosti souvisí i s její osobou.

Témata:  Angela Merkelová volby v Německu Konzervativní unie CDU/CSU Německo Sociálnědemokratická strana Německa (SPD) AfD

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:06

Protest v RTVS. Zaměstnanci požadují zachovat svobodnou veřejnoprávní instituci

Situace na Slovensku se rychle mění. Zaměstnanci RTVS vydali protestní prohlášení a to krátce po schválení zákona o STVR Ficovou vládou.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy