Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Referendum iráckých Kurdů skončilo, účast byla asi 78 procent

Irácký Kurdistán
Irácký Kurdistán
Foto: cabinet.gov.krd

Irbíl - Iráčtí Kurdové dnes hlasovali o nezávislosti. Volební místnosti jsou již uzavřeny a začalo sčítání hlasů. Volební účast se pohybovala okolo 78 procent.

S odkazem na pozorovatelskou organizaci v iráckém Kurdistánu a tamní televizi Rudaw o tom informovala agentura Reuters. Konečné výsledky se očekávají do 72 hodin. Předpokládá se, že se většina voličů vyslovila pro nezávislost.

„Chcete, aby se kurdský region a kurdská území mimo oblastní správu staly nezávislým státem?" Právě tak zněla otázka, na kterou dnes v referendu odpovídali obyvatelé čtyř kurdských provincií na severu země, obyvatelé sporné ropné provincie Kirkúk, lidé žijící v oblasti kolem severoiráckého města Machmúr, obyvatelé regionu kolem města Sindžár u syrských hranic a lidé žijící v oblasti kolem města Chanakín na severozápadě země u hranic s Íránem.

Výsledek nebude závazný, ale poskytne současnému vedení iráckých Kurdů mandát k vyjednávání o odtržení iráckých kurdských oblastí s Bagdádem a okolními státy. Hlas mohli odevzdat mohli všichni registrovaní občané vymezených oblastí, a to jak Kurdové, tak ostatní. Jedinou podmínkou bylo, že jim musí být nejméně 18 let.

Vláda v Bagdádu s referendem nesouhlasí a označila ho za protiústavní. Premiér Hajdar Abádí nařídil bezpečnostním silám, aby chránily „všechny občany, kteří budou čelit hrozbám". V sporné ropné provincii Kirkúk byl z bezpečnostních důvodů vyhlášen dnes v noci zákaz vycházení. Referendum Kurdů odmítá také Írán, Turecko a Sýrie, kde žije početná kurdská komunita.

Témata:  Kurdové Irák referendum

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy