Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Papež šíří kacířské názory? Skupina konzervativních katolíků není spokojena

Papež František
Papež František
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Vatikán - Část skalních římskokatolických konzervativců se zlobí na papeže Františka. Obvinila jej ze šíření kacířských názorů a vyzvala ho k tomu, aby svá kontroverzní stanoviska odvolal.

Obvinění sedmi desítek signatářů se týká loňského dokumentu o rodině nazvaném Amoris Laetitia (Radost lásky), který se stal od samého začátku předmětem kontroverzí například kvůli vstřícnějšímu postoji vůči rozvedeným.

Ve výzvě podepsané skupinou teologů a kněžích v srpnu, která se ale dostala mezi širší veřejnost až v těchto dnech, je papež podle agentury ANSA obviněn ze sedmi kacířských návrhů ohledně manželství, mravního života a přijetí svátosti". Tím František zapříčinil rozšíření kacířských názorů napříč římskokatolickou církví, uvádí se v pětadvacetistránkovém dokumentu. 

Signatáři dopisu, podle nichž jde o výzvu tohoto typu poprvé použitou od 14. století, požadují se "synovskou úctou, ale také naléhavě", aby papež svoje postoje veřejně odvolal. Nejde podle nich o přímé obvinění Františka z "hříchu kacířství", ale "o zdůraznění toho, jak je propagace některých herezí upřednostňována".

S obsahem Radostí lásky polemizovali již loni čtyři kardinálové, kteří veřejně vyzvali Františka, aby vyjasnil zejména ty části, které se týkají rozvedených osob. S pochybami se například ptali, zda se svatého přijímání skutečně mohou ve výjimečných případech zúčastnit i rozvedení, kteří znovu uzavřeli manželství.

Pod výzvou je například podpis bývalého prezidenta vatikánské banky Ettoreho Gottiho Tedeschiho. Na petiční stránce jsou podepsaní také dva Češi - Petr Dvořák z Filozofického ústavu české akademie věd a Lukáš Novák z Filozofické fakulty univerzity Karlovy.

"Je mi smutno, když pozoruji, jak někteří souvěrci u nás i ve světě včetně svěcených osob šíří nelibost vůči papeži Františkovi a obviňují ho dokonce z hereze. Jejich malost vítězí nad snahou pochopit Františkovo upřímné úsilí o církev otevřených dveří. Svědčí to o jejich touze zastavit čas a redukovat evangelium na etiku a právní normy," okomentoval kauzu na sociálních sítích česká biskup Václav Malý. 

Témata:  Papež František církev

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 11:46

Ruské regiony ruší kvůli Ukrajině vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy