Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Politické vedení Česka ohrožuje NATO a zájmy USA, varuje bezpečnostní expert

Andrej Babiš /ANO/
Andrej Babiš /ANO/
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Washington/Praha - Americký zpravodajský server Independent Journal Review (IJR) v komentáři bezpečnostního experta Wesleyho Martina napsal, že nynější a možné budoucí vedení České republiky ohrožuje zájmy USA a obranné úkoly NATO v oblasti.

Český prezident Miloš Zeman a vůdce vládní strany ANO Andrej Babiš mají kontakty s Ruskem a svými zájmy a svým chováním se projevují prorusky a "proputinovsky", píše se v komentáři. Kreml možná využívá české vůdce jako nástroj pro ovlivňování politické situace v Česku a "čeští vedoucí představitelé přijímají vliv Ruska a (prezidenta Vladimira) Putina s otevřenou náručí".

Prostřednictvím českých politiků se Rusko snaží oslabit vliv Západu ve východní Evropě. "Zeman a Babiš se obklopili pochybnými podnikateli napojenými na Rusko a Čínu, kteří mohou být prostředníky Moskvy a Pekingu v srdci Evropy. Takové aktivity jsou nanejvýš znepokojující, protože vrhají velmi špatné světlo na vládu práva v České republice. Soudní stíhání je zpolitizováno, cílem jsou Zemanovi a Babišovi odpůrci," uvádí se v komentáři.

Spojené státy by měly aktivně chránit své zájmy ve střední Evropě, protože bezpečnostní situace kolem Ruska se každým dnem zhoršuje. Amerika a její spojenci musejí sledovat, co se děje v České republice, aby čelili potenciálním hrozbám a zabránili podobnému vývoji jinde.

"Korupční praktiky Zemana a Babiše nelze ignorovat. Je načase, abychom se soustředili na ruské úsilí obnovit sovětskou sféru vlivu ve střední Evropě počínaje Českou republikou, jejím prezidentem a brzy zvoleným premiérem," konstatuje autor.

Wesley Martin, autor komentáře, je penzionovaný plukovník americké armády, který mimo jiné působil jako protiteroristický expert v koaličních jednotkách za války v Iráku.

Témata:  Miloš Zeman Andrej Babiš NATO (Severoatlantická aliance)

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 15:10

Londýnem se proháněli splašené vojenské koně

Centrem Londýna se ve středu prohánělo několik splašených koní, uprchli britské vojenské jednotce Household Cavalry. Zranění při tom utrpělo pět lidí, čtyři odvezli do nemocnice.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy