Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Porošenko naštval Rumuny a Maďary. Podepsal školský zákon, jež nařizuje výuku od páté třídy jen v ukrajinštině

Petr Porošenko, ukrajinský prezident
Petr Porošenko, ukrajinský prezident
Foto: president.gov.ua **www.president.gov.ua**

Kyjev - Ukrajinský prezident Petro Porošenko podepsal nový školský zákon, který vyvolal kritiku v sousedních zemích. Podle normy od pátého ročníku nastupuje na školách jako vyučovací jazyk ukrajinština. Změna má nastat v roce 2020.

Porošenko podpis doprovodil prohlášením, že zákon "posiluje roli ukrajinštiny ve výukovém procesu". Maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó zákon označil za "ránu do zad" a rumunský prezident Klaus Iohannis minulý týden na protest zrušil plánovanou návštěvu Ukrajiny.

Otázka jazyka je na Ukrajině mimořádně citlivá, protože se týká práv odbojných Rusů žijících ve východoukrajinském Donbasu. Ti jakékoli ukončení svých separatistických snah podmiňují posílením politické, hospodářské, bezpečnostní, ale i jazykové autonomie. Na potíže při užívání a výuce svého jazyka si stěžují i Maďaři, Rumuni a Poláci žijící na západě země.

Zákon umožňuje výuku v mateřském jazyce menšin v předškolních zařízeních a v prvních čtyřech ročnících základních škol. Od pátého ročníku nastupuje jako vyučovací jazyk ukrajinština s tím, že souběžně budou mít žáci možnost vzdělávat se v mateřském jazyce.

Témata:  Petr Porošenko Ukrajina jazyky

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy