reklama

Oficiální výsledek referenda se čeká až později, možná ve středu. Televize Rudaw působící v iráckém Kurdistánu také oznámila, že k urnám přišlo 72 procent z více než čtyř milionů oprávněných voličů.

Referendum se týkalo autonomních kurdských oblastí na severu Iráku a také několika míst, na něž si dělají nárok jak Kurdové, tak irácká vláda. Kurdské vedení chce na základě výsledku referenda začít s centrální vládou jednat o případném odtržení autonomie od Iráku. Bagdád to ale odmítá a stejně tak okolní země s početnou kurdskou menšinou. "Nejsme připraveni jednat o výsledku referenda, protože je neústavní," prohlásil premiér Hajdar Abádí.

V Irbílu, který je střediskem kurdských autonomních oblastí v Iráku, už večer uspořádali ohňostroje a v ulicích se objevily kurdské prapory. Tančilo se na ulicích a automobily projížděly s houkajícími klaksony. Mnoho lidí vyšlo do ulic i v kurdských oblastech v Íránu. Mávali nad hlavami zapnutými mobily a provolávali podporu Kurdům v Iráku.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan dnes obvinil regionální vedení iráckých Kurdů ze "zrady", protože prosazuje nezávislost a uspořádalo referendum. Zopakoval výhrůžku, kterou použil v pondělí, když řekl, že iráčtí Kurdové vyhladoví, když Turecko začne blokovat jejich vývoz na hranici. "Do poslední chvíle jsme nevěřili, že (kurdský prezident Masúd) Barzání udělá takovou chybu a referendum uspořádá. Zjevně jsme se mýlili. Toto referendum, pořádané bez jakékoli dohody, je zradou," řekl Erdogan v televizi.