Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Eurokomisařka Jourová představila návod, jak zatočit s dvojí kvalitou potravin

Kandidátka na eurokomisařku Věra Jourová
Kandidátka na eurokomisařku Věra Jourová
Foto: European Union

Brusel - Na problém dvojí kvality potravin a dalších výrobků v EU upozorňují země ze střední a východní Evropy už řadu měsíců. Evropská komise dnes dala členským zemím unie návod, jak využívat stávající pravidla EU při potírání této praxe.

Novinářům to řekla komisařka pro spravedlnost a ochranu spotřebitelů Věra Jourová s tím, že nebude váhat poukazovat na konkrétní firmy, které tuto svou praxi nezmění. "Já to vidím docela dobře. Během příštího roku bychom skutečně měli vyvinout tlak. Říci, které produkty to jsou a nějakým způsobem to z trhu dostat nebo producenty donutit, aby šmejdy přestali vyrábět," řekla.

Komise dnes upozornila, že nařízení o poskytování informací o potravinách spotřebitelům požaduje, aby zákazníci dostali dostatečné a pravdivé informace o výrobku. Směrnice o nekalých obchodních praktikách zakazuje například uvádění totožných značkových výrobků na trh způsobem, který může spotřebitele uvádět v omyl.

Vnitrostátní orgány na ochranu spotřebitelů a odpovědné za kontrolu potravin mohou podle komise zjistit, zda výrobci tato pravidla porušují. Pokud má takové porušování přeshraniční rozměr, je možné jej řešit v rámci sítě pro spolupráci v oblasti ochrany spotřebitelů.

"Národní inspekce volaly po tom, abychom jim dali jasné právní stanovisko. To jsme dnes udělali," poznamenala Jourová. Nyní podle ní právě národní orgány "musí sebrat odvahu pustit se do něčeho nového", neboť tento problém zatím nikdo neřešil. Národní dohledové orgány jsou ale podle komisařky právě těmi, kdo mohou výrobcům "šlapat na paty" a případně jim udělovat sankce.

Témata:  Věra Jourová EU potraviny

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.