Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Předsedkyně AfD Petryová ze strany odejde, hrozí, že s sebou strhne lavinu

AfD (Alternativa pro Německo)
AfD (Alternativa pro Německo)
Foto: Alternative für Deutschland AfD

Berlín - Spory uvnitř Alternativy pro Německo (AfD) jsou už tak vážné, že se předsedkyně Frauke Petryová (42) chystá ze strany vystoupit. Petryová je představitelkou konzervativců, kteří původně požadovali zejména jinou politiku v eurozóně. Postupně ale narostla síla pravicově radikálních členů.

"Jasné je, že tento krok bude následovat," řekla Petryová podle německých médií ke svému odchodu ze strany. Kdy se tak přesně stane, neuvedla.

Politička, která ve volbách získala přímý mandát, už v pondělí vzbudila rozruch, když na společné tiskové konferenci lídrů AfD v Berlíně oznámila, že nebude součástí parlamentní frakce své strany. Poté tiskovou konferenci k překvapení svých kolegů i novinářů předčasně opustila.

Členové AfD připouštějí, že se mohou objevit i další politici, kteří opustí poslanecký klub strany. Její nejednota, která se projevuje i v některých spolkových zemích, může být podle pozorovatelů daná mimo jiné tím, že jde o stranu protestní, v níž se spojují lidé s často velmi odlišnými názory.

Alternativa pro Německo získala ve volbách 12,6 procenta hlasů a v novém Spolkovém sněmu bude třetí nejsilnější.

Témata:  Německo EuroZprávy.cz AfD

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.