reklama

Bezpečnostní aparát Egypta je zodpovědný za týrání vězňů a popírání základních zákonných práv zadržených, popisuje advokát pro server The Guardian. Tarek „Tito" Husajn (24) byl nedávno unesen a policií nezákonně uvězněn na dobu pěti týdnů. Teď promluvil o svých zkušenostech a zacházení z rukou pracovníků tamního ministerstva vnitra.

Státní úředníci se podle něj pokoušejí získat falešná přiznání a odepírají vězňům přístup k právním radám. Navíc na zadržených praktikují násilné vyšetřovací metody včetně bití a používání elektrických šoků, což odporuje nejen egyptské ústavě, ale i mezinárodnímu právu.

Obvinění přichází poté, co organizace Human Rights Watch zveřejnila podrobnou zprávu, která upozorňuje na „epidemii mučení" v Egyptě pod vládou vojenského generála a prezidenta Abdeleha Fatah al Sisiho. Skupina uvádí, že rozsah porušování lidských práv „pravděpodobně představuje zločin proti lidskosti".

Egyptské ministerstvo zahraničních věcí však tuto zprávu odmítlo jako falešnou informaci, jejímž cílem je úmyslně hanobit zemi. Vláda na informace o mučení právníka nezareagovala vůbec.

Husajnova noční můra začala v ranních hodinách dne 17. června, kdy někdo zaklepal na dveře jeho rodinného domu v malé osadě Kafr Hamza, severně od Káhiry. Na ulici čekalo více než 50 silně ozbrojených policistů. Husajn, prodemokratický aktivista, který se dostal do popředí poté, co byl jeho dospívající bratr uvězněn bez obvinění na více než dva roky, protože měl na sobě tričko s nápisem „Národ bez mučení", požádal o poskytnutí zatýkacího rozkazu. „Víš, že tohle teď nefunguje," odpověděl mu prý důstojník.

Husajn zmizel v bludišti právní byrokracie a násilí na 42 dní. Byl přesunován mezi desítkami policejních stanic, vězeňských zařízení a soudních budov napříč severním Egyptem, jeho rodina často neměla tušení o tom, kde se nachází. „Pokud máte sen o změně Egypta k lepšímu, o životě v zemi, kde se dodržuje právní stát a kde je odmítáno násilné jednání ze strany státu, pak musíte zaplatit," uvedl Husajn. „Tento režim považuje boj za vaše práva za zločin, ale skutečný zločin je to, co se děje uvnitř egyptských věznic."

Zpočátku se ani nemohl spojit se svými právníky. Když byl nakonec předán prokurátorovi, byl obviněn z aktivit proti státu a členství v zakázané organizaci – Muslimském bratrstvu. Toto obvinění je obzvláště absurdní vzhledem k tomu, že Husajn patří mezi prominentní odpůrce islamistické skupiny exprezidenta Mohameda Mursiho. Soudce následně nařídil jeho propuštění na kauci.

Bezpečnostní důstojníci ignorovali tento příkaz a tvrdili, že Husajn se dopustil dalších zločinů v celém Egyptě – některé údajné zločiny se staly v době, kdy byl ještě dítětem nebo dokonce ani nebyl na světě. V následujících týdnech byl Husajn držen v různých izolovaných vězeních, v přeplněné buňce s asi 150 dalšími vězni a v plném policejním kamionu zaparkovaném venku v parném létě. Když byl Husajn tak nemocný, že začal zvracet krev, nebyla mu ani nabídnuta žádná lékařská pomoc. Řekli mu, že byl odsouzen na rok ve vězení, ale neřekli, kvůli jakému zločinu.

To nejhorší ale teprve přišlo

Husajn řekl, že jeho nejhorší zkušenosti se odehrály ve vězeňském středisku v Badr el-Beheira západně od delty Nilu. „Od okamžiku, kdy jsem tam přišel, bylo jasné, že postupy v tomto vězení jsou obzvláště drsné a kruté," řekl. Noví příchozí se museli vysvléct a postavit ke stěně, zatímco je důstojníci bičovali zezadu s plastovými hadicemi.

„Na chodbě jsme slyšeli výkřiky lidí, kteří byli mučeni a kterým dozorci dávali elektrické šoky. Vězni byli pokrytí krví,“ řekl. „Jsem právník v oblasti lidských práv a moje práce má bránit lidi před tímto druhem brutality... Byl to okamžik v mém životě, když jsem skutečně pochopil, co to znamená být zlomený."

Hussein Baoumi z egyptské frakce Amnesty International dodává, že tato výpověď o utrpění odráží větší krizi lidských práv v Egyptě, kde je zaveden mimořádný stav, kde jsou nehlášené protesty zakázány a kde bylo několik novinářů uvězněno a stovky internetových stránek byly tvrdě zcenzurovány. „Egyptské úřady se zaměřily na Tareka, protože se odváží hájit oběti státních přestupků a proto, že se odváží vyjádřit svůj názor," řekl Baoumi. „Stupeň zneužívání a mučení, které podrobně popisuje, je velmi alarmující."

Husajn je nyní z vězení venku, ale několik případů proti němu zůstává stále otevřeno. Uvědomuje si proto, že na jeho dveře může kdykoli zase někdo zaklepat. Mezitím slíbil, že bude pokračovat ve své práci v oblasti lidských práv. „Zní to romanticky," řekl. „Ale pokračování je to, co dává celému mému zážitku význam. Egypt si zaslouží víc než tohle.“