reklama

Podle aktivistů za lidská práva jsou militantní zadržovací střediska podobná koncentračním táborům. Nejvyšší úředník OSN pro lidská práva Zeid Ra'ad Zeid Al-Hussein nedávno kritizoval Itálii, že jen „málo“ se zajímá o ochranu lidských práv migrantů v Libyi a na moři.

Itálie je podezírána, že platí libyjským vojenským vůdcům za jejich zadržování potenciálních migrantů, což Itálie ostře odmítá. Odkazuje se na jednání Itálie vůči jinému vojenskému vůdci, jenž byl na rozdíl od svých „nástupců“ svrchovaným vůdcem Libye, Muammarovi Kaddáfímu. Jeho hrozby, že zaplaví Evropu migranty, byly zažehnány úplatky v řádech desítek miliónů dolarů. Po krvavé revoluci, která jej svrhla, se nyní v zemi pohybuje několik vojenských vůdců, hrozících tím samým.

Obchod s migranty

Podle komentátorů by bylo zcela logické, kdyby Itálie pokračovala v taktice, kterou už aplikovala na Kaddáfího. „Tohle je v podstatě to, co Itálie dělala s Kaddáfím, ale v mnohem širším měřítku, protože místo jednoho diktátora musíte zaplatit 10 válečníkům, "uvedl Mattio Toaldo, expert na Libyi z think-tanku European Council on Foreign Relations. „I kdyby jim nebyly vypláceny žádné peníze," dodal Toaldo, „ představa, že tyto skupiny jsou vrátnými Evropy, jim dává obrovský vliv."

Milice obav Evropy z neřízeného počtu migrantů dovedně využívají. Vedoucí hlavní milice Ahmed Dabbashi pro The Times of London uvedl, že vláda v Tripolisu podporovaná OSN financována Itálií mu slíbila vozy, čluny a platy výměnou za spolupráci. Podle několika úředníků OSN, Řím zvýšil platby a dodávky vybavení milicím v Sabrátě, Zuáře a dalších pobřežních pašeráckých střediscích.„Dnes jsme se setkali s Italy a očekáváme, že dostaneme 200 milionů eur, které rozdělíme podle našich potřeb," řekl Tarek Shanbour, ředitel pobřežního bezpečnostního oddělení v Tripolisu.

Mario Giro, italský náměstek ministra zahraničí, uznal, že někteří bývalí pašeráci obdrželi léky, finanční prostředky pro nemocnice a další formy pomoci. Trval na tom, že žádné peníze nepřešly do cizích rukou a že milice byly motivovány možností se podílet na politickém rozhodování, být součástí budoucí libyjské národní armády či čerpat z návratu italského obchodu.

Temná strana úspěšného plánu

Mohamed Eljarh, analytik think-tanku Atlantická rada, si nicméně myslí, že zatímco sliby o oficiálním uznání byly určitě atraktivní pro některé ozbrojené skupiny, peníze byly jejich hlavní motivací. „Nemyslím si, že by se vzdali obrovských peněz jen tak," řekl, odkazujíce na značné částky plynoucí z pašeráckého obchodu. „Bez peněz tyto skupiny nemají ve svých oblastech moc."

Objevují se hlasy, kritizující Itálii z neúmyslného financování nové generace ozbrojenců a obchodníků s lidmi, u kterých je jen otázkou času než se rozhodnou přehodnotit cenu za spolupráci. „Známe chamtivost těchto skupin," uvedl Mohamed Dayri, ministr zahraničí jedné ze tří soupeřících vlád Libye, podle něhož je italská migrační politika katastrofou. „Využijí peníze k nákupu více zbraní," řekl.

I když Evropa a OSN přijímá italskou taktiku s úlevným souhlasem, starost jim dělají podmínky táborů, ve kterých jsou potenciální migranti drženi. Ministři vnitra členských států EU souhlasili s novým financováním programů OSN, které by pomohly odhadovaným 400 000 migrantům, kteří jsou těchto táborech. Toto zvláštní financování, které bylo oznámeno v úterý, bylo přijato jako tiché uznání toho, co jeden vyšší evropský úředník označil za „nepřijatelné, nelidské zacházení a porušování lidských práv" migrantů v Libyi.

Přestože italští politici hovoří o úspěchu, migraci se podařilo zastavit jen na chvíli. Podle italských novin La Stampa, italská pobřežní hlídka a lodě provozované humanitárními skupinami jako Save the Children vylodily na Sicílii v posledních několika dnech více než 1 000 migrantů. A v sobotu libyjská pobřežní hlídka zachytila 1 074 migrantů v nejméně osmi lodích, které odjížděly ze Sabráty.