Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Muslimové mají strach z budoucnosti. Rakouští lídři před volbami otevřeně kritizují islám

Muslimové
Muslimové
Foto: Pixabay

Vídeň - Německo není naším jediným sousedním státem, který letos na podzim chystalo volby, podobné klání se odehraje i příští měsíc v Rakousku. Jak se zdá, ústřední obavou voličů jsou uprchlíci a islám. A političtí lídři přijímají na rozdíl od německých kolegů populistické názory. Zatímco v Berlíně na problematiku islámu tlačila hlavně pravicová AfD, v Německu je to téma pro nejsilnější strany. Politická superstar a šéf lidovců Sebastian Kurz se netají tím, že chce s migranty jednat přísněji.

Skupina ultra-nacionalistů se shromáždila na předměstí Vídně. Slavili zde výročí vítězství na osmanskými muslimy. "Dnes musíme bránit svou zemi znova," znělo z pódia v narážce na příchod uprchlíků vyznávající islám. Zde se jednalo jen o malou skupinu, ale celostátní průzkum v Rakousku odhalil, že třetina lidí by nechtěla mít muslimy za sousedy, což je mnohem větší část obyvatelstva, než se ukázalo při dotazování ve Francii, Německu, Švýcarsku a Velké Británii.

Jistou měrou k tomu přispívají i média, která často informují o horentních sumách při řešení krize, dávkách pro uprchlíky, případy znásilněných žen přistěhovalci a teroristické útoky po celé Evropě. Pravicové tendence tak přijímají i tradičně středové strany, které chtějí získat voliče. Například šéf lidovců Sebastian Kurz by zrušil dávky migrantům a zakázal všechny muslimské školky, které podle něj vychovávají děti v paralelní společnosti.Na rozdíl od Angely Merkelové v Rakousku svorně volají, že islám není a nebude součástí rakouské kultury a většinová kultura a jejich vlast musí být chráněná. "Když se strany baví o islámu, vždycky je tam negativní kontext," tvrdí Omar al-Rawi, která pracovala ve skupině pro integraci uprchlíků. "Všude slyšíte populismus. Je to škoda, protože Rakousko bylo modelovou zemí, kde věděli, jak správně začlenit muslimy," řekla šestapadesátiletá žena původem z Bagdádu.

"Většina zdejších muslimů jsou slušní lidé, ale hrozba zákeřné islámské politiky je reálná," řekl novinář Amer Albayati . Ten je považován za experta na terorismus, ale už několik let žije s policejní ochranou kvůli výhrůžkám smrti ze strany extrémistů. Islám patří mezi nejrychleji se rozšiřující náboženství v zemi, dnes čítá kolem 700 tisíc vyznavačů. Většinu z nich tvoří Turci, Čečenci, Syřané nebo Afghánci. Ve školkách nyní najdete víc muslimských dětí než katolických a obavy budí i mladí lidé náchylní k radikalismu. Podle státní zprávy víc než 300 rakouských občanů odešlo do Sýrie bojovat za islámský stát.

Témata:  Rakousko Islám muslimové Sebastian Kurz

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.