Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Muslimové mají strach z budoucnosti. Rakouští lídři před volbami otevřeně kritizují islám

Muslimové
Muslimové
Foto: Pixabay

Vídeň - Německo není naším jediným sousedním státem, který letos na podzim chystalo volby, podobné klání se odehraje i příští měsíc v Rakousku. Jak se zdá, ústřední obavou voličů jsou uprchlíci a islám. A političtí lídři přijímají na rozdíl od německých kolegů populistické názory. Zatímco v Berlíně na problematiku islámu tlačila hlavně pravicová AfD, v Německu je to téma pro nejsilnější strany. Politická superstar a šéf lidovců Sebastian Kurz se netají tím, že chce s migranty jednat přísněji.

Skupina ultra-nacionalistů se shromáždila na předměstí Vídně. Slavili zde výročí vítězství na osmanskými muslimy. "Dnes musíme bránit svou zemi znova," znělo z pódia v narážce na příchod uprchlíků vyznávající islám. Zde se jednalo jen o malou skupinu, ale celostátní průzkum v Rakousku odhalil, že třetina lidí by nechtěla mít muslimy za sousedy, což je mnohem větší část obyvatelstva, než se ukázalo při dotazování ve Francii, Německu, Švýcarsku a Velké Británii.

Jistou měrou k tomu přispívají i média, která často informují o horentních sumách při řešení krize, dávkách pro uprchlíky, případy znásilněných žen přistěhovalci a teroristické útoky po celé Evropě. Pravicové tendence tak přijímají i tradičně středové strany, které chtějí získat voliče. Například šéf lidovců Sebastian Kurz by zrušil dávky migrantům a zakázal všechny muslimské školky, které podle něj vychovávají děti v paralelní společnosti.Na rozdíl od Angely Merkelové v Rakousku svorně volají, že islám není a nebude součástí rakouské kultury a většinová kultura a jejich vlast musí být chráněná. "Když se strany baví o islámu, vždycky je tam negativní kontext," tvrdí Omar al-Rawi, která pracovala ve skupině pro integraci uprchlíků. "Všude slyšíte populismus. Je to škoda, protože Rakousko bylo modelovou zemí, kde věděli, jak správně začlenit muslimy," řekla šestapadesátiletá žena původem z Bagdádu.

"Většina zdejších muslimů jsou slušní lidé, ale hrozba zákeřné islámské politiky je reálná," řekl novinář Amer Albayati . Ten je považován za experta na terorismus, ale už několik let žije s policejní ochranou kvůli výhrůžkám smrti ze strany extrémistů. Islám patří mezi nejrychleji se rozšiřující náboženství v zemi, dnes čítá kolem 700 tisíc vyznavačů. Většinu z nich tvoří Turci, Čečenci, Syřané nebo Afghánci. Ve školkách nyní najdete víc muslimských dětí než katolických a obavy budí i mladí lidé náchylní k radikalismu. Podle státní zprávy víc než 300 rakouských občanů odešlo do Sýrie bojovat za islámský stát.

Témata:  Rakousko Islám muslimové Sebastian Kurz

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy