reklama

Ve stejném období loni, respektive od 1. ledna do 24. září 2016, do Evropy doplulo 302.175 migrantů a nejméně dalších 3557 během cesty přes moře utonulo. Počet tak klesl o polovinu. Více než 75 procent migrantů a uprchlíků se vylodilo v Itálii, a to 103.318, zbytek v Řecku (18.782), Španělsku (11.631) či na Kypru (818). Úhrnný počet migrantů, kteří letos dopluli do Itálie, je o 21,5 procenta nižší než jejich počet zaznamenaný loni v odpovídajícím období. Tehdy jich bylo 131.683.

Organizace pro migraci uvedla, že řeckých břehů tento měsíc dosáhlo 3722 migrantů a uprchlíků, což je dosud nejvyšší letošní hodnota za jeden měsíc ve východním Středomoří.

Na snížení počtu migrantů v meziročním srovnání se podepsalo několik faktorů. Italská vláda jednak začala spolupracovat s libyjskou pobřežní stráží; dále italský ministr jedná i s přestaviteli dalších severoafrických zemí a setkal se i s vůdcem Libyjské národní armády (LNA) Chalífou Haftarem, soupeřem vlády v Tripolisu, kterou uznává mezinárodní společenství.

Agentura na ochranu vnějších hranic Evropské unie Frontex už v souvislosti s červencovým poklesem uvedla, že za snížením počtu imigrantů stojí i zhoršení povětrnostních podmínek v první polovině července a ozbrojené střety znesvářených milicí u libyjského města Sabráta.