Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Strach obchází Evropu: Velká Británie testuje svoji protiraketovou obranu

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: BBC

Edinburgh - Velké množství jednotek, stíhaček i námořnictva Velké Británie se sešlo ve Skotsku k vojenskému cvičení, které zabere celý měsíc. Hlavním cílem bude trénink sestřelování mezikontinentálních raket. Spojené království tak reaguje na stupňující napětí mezi Spojenými státy a Severní Koreou.

V minulých týdnech se často mluvilo o neúčinnosti protiraketového deštníku v souvislosti s testy KLDR, kdy režim vypálil přes Japonské ostrovy dvě rakety. Ani jedna z provokací nebyla sestřelená a odborníci se často shodovali v tom, že střely se nedaly zničit. Velká Británie se snaží dokázat opak. Přes 3300 vojáků je teď uprostřed manévrů, které mají ostrovní stát spolehlivě ochránit.

Podle Michaela Fallona z obrany jsou zde vážné domněnky, že KLDR bude brzo mít mezikontinentální rakety, které budou ohrožovat nejen USA, ale i Evropu. "Severní Korea vyvíjí techniku, která narušuje světový mír, a my se musíme bránit," prohlásil Fallon. Cvičení zahrnuje lodě, které se zaměří na vyhledávání hrozeb, jako jsou ponorky, které by mohly nést rakety, mezi stíhačkami zajišťující vzdušnou podporu jsou i některé se systémem Aegis.

Společné cvičení s NATO bylo plánováno již dlouho, ale napjatá situace na Korejském poloostrově jednání urychlilo. Vojenských manévrů ve Skotsku se mimo Spojeného království účastní i USA, Francie, Kanada, Itálie, Německo, Španělsko a Nizozemí. Vláda Velké Británie nedávno investovala skoro 60 milionů liber do modernizace základen a dalších 16 milionů hodlá utratit na vylepšení radarů.

Témata:  Velká Británie Britská armáda NATO (Severoatlantická aliance)

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.