Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rakousko má opět problém s hlasovacími lístky. Loni se kvůli tomu musely volby opakovat

Rakouská vlajka
Rakouská vlajka
Foto: Pixabay

Vídeň - V Rakousku se před parlamentními volbami, které jsou naplánované na 15. října, objevil první problém s hlasovacími lístky. To vyvolává neblahé vzpomínky na loňské prezidentské volby, jež se musely opakovat. Kampaň zatím pokračuje, Svobodná strana Rakouska řeší skandál s nacistickými suvenýry.

Méně než tři týdny před parlamentními volbami začaly rakouské úřady rozesílat domácnostem obálky s volebními lístky. V jednom případě v obálce byly lístky hned dva, uvedla APA. Ministerstvo vnitra oznámilo, že šlo o ojedinělý případ, a ujistilo, že by tato chyba neměla na volby žádný vliv. Druhý lístek vhozený do urny v obálce - ať už vyplněný, či nikoli - by byl zkrátka neplatný, uvedlo ministerstvo.

Strany mezitím pokračují v kampani. Sociálnědemokratický kancléř Christian Kern dnes odmítl představy svého hlavního soupeře a dosavadního partnera v koaliční vládě Sebastiana Kurze o EU. Předseda Rakouské lidové strany (ÖVP) a ministr zahraničí Kurz požaduje, aby se činnost unie omezila na několik ústředních oblastí a zbytek přenechala národním státům. Kern to odmítl, nechce prý "Evropu nočních hlídačů, která se omezí na pár minimálních funkcí".

Podle aktuálního průzkumu by se vítězem parlamentních voleb stala ÖVP s 33 procenty hlasů. O druhé místo by se podělily se shodným ziskem 24 procent hlasů dosud vládní sociální demokracie a pravicově populistická Svobodná strana Rakouska (FPÖ). Do Národní rady by se dostaly ještě Zelení, volební strana Kandidátka Petera Pilze a liberálové ze strany NEOS.

Podle pozorovatelů by si po volbách ÖVP zvolila za partnera spíše než sociální demokracii protiimigrační a protiislámskou FPÖ, která často čelí výtkám, že v jejích řadách působí pravicoví extremisté. Dnes strana oznámila, že ze svých řad vyloučila jednoho z funkcionářů v Tyrolsku, který vystavoval ve své lékárně předměty s nacistickou tématikou. "FPÖ se prostě nedaří vysušit svůj hnědý močál," reagoval tyrolský sociální demokrat Georg Dornauer na aféru, která není první svého druhu, s níž se Svobodní potýkají.

Témata:  Svobodná strana Rakouska Rakousko volby

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 15:01

Česko přijalo víc uprchlíků z Ukrajiny, než zvládá, myslí si většina Čechů

Podle nedávného průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) si většina lidí myslí, že Česká republika přijala více uprchlíků z Ukrajiny, než je schopna zvládnout. Tento názor sdílí 58 procent respondentů. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy