Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kamerun násilím deportoval 100 tisíc, tvrdí HRW. Šli dobrovolně, oponují úřady

Nigérie
Nigérie
Foto: UNHCR

Yaoundé - Kamerunská armáda od roku 2015 násilím vrátila do Nigérie nejméně 100.000 nigerijských běženců, tvrdí Human Rights Watch (HRW). Kamerun to odmítá, uprchlíci se údajně domů vracejí z vlastní vůle.

Podle zprávy HRW kamerunští vojáci nigerijské žadatele o azyl mučili, sexuálně zneužívali. Dokument také hovoří o násilí, špatných podmínkách a nezákonném omezování pohybu v kamerunském jediném oficiálním uprchlickém táboře pro Nigerijce.

"Kamerunská armáda zřejmě mučí a zneužívá nigerijské uprchlíky a žadatele o azyl ve snaze potrestat je za útoky (radikálů z) Boko Haram v Kamerunu a odradit tak další Nigerijce od žádosti o azyl (v Kamerunu)," uvedl Gerry Simpson z HRW.

Islamisté z Boko Haram už sedm let terorizují severovýchod Nigérie i příhraniční regiony sousedních států. Násilí si už vyžádalo více než 20.000 obětí a region kvůli němu opustilo zhruba 2,6 milionu lidí.

Témata:  Kamerun uprchlíci Nigérie

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 18:59

Kongresman Mike Turner očekává, že Sněmovna reprezentantů USA tento týden schválí pomoc Ukrajině

Republikánský kongresman a předseda sněmovního výboru pro zpravodajství Mike Turner očekává, že Sněmovna reprezentantů amerického Kongresu tento týden podpoří návrh zákona o vojenské pomoci Ukrajině a Izraeli. Turner to řekl v rozhovoru pro televizní stanici NBC News.

Zdroj: Kateřina Skálová

Další zprávy