Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nový druh krysy: Žije v Oceánii a má šupinatý ocas

Krysa, ilustrační fotografie
Krysa, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Honiara - Na Šalamounových ostrovech žije krysa, kterou vědci až donedávna znali jen z vyprávnění místních domorodců. Nově objevený druh je téměř půl metru dlouhý, váží až jeden kilogram a má dlouhý, holý a šupinatý ocas. Obří krysa dostala latinský název Uromys vika, informuje časopis Nature.

Podle zoologů jde o první nově objevený druh hlodavce za posledních 80 let. Nově objevená krysa je zřejmě na pokraji vyhynutí.

Skupina badatelů po obrovském hlodavci pátrala v Tichomoří několik let. Nyní se jim podařilo na ostrově Vangunu východně od Papuy-Nové Guineje zkoumat jeden exemplář, který však uhynul krátce po objevení. Podlehl zranění, které utrpěl při pádu z káceného stromu.

Podle místních obyvatel se krysa živí mimo jiné kokosovými ořechy, do kterých dokáže mocným chrupem vyhlodat díry. Vědci ale tuto informaci potvrdit nemohou, neboť se jim nepodařilo chování krysy ve volné přírodě pozorovat. Našli ale kokosové skořepiny s dírami. Zda je skutečně vyhlodala Uromys vika, dál zkoumají.

Zvíře, které žije v korunách stromů, kvůli rychlému odlesňování přichází o své přirozené životní prostřední. "Oblast, ve které jsme ji našli, je jedním z posledních míst, kde jsou (na ostrově) ještě lesy, v nichž se netěží dřevo pro komerční účely," uvedl Tyrone Lavery z chicagského přírodovědeckého muzea.

Témata:  krysy zvířata EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy