Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Osudy tisíců zmizelých lidí za občanské vlády chce přezkoumat Salvador

Puška AK-103 s granátometem | CC BY-SA 3.0
Puška AK-103 s granátometem | CC BY-SA 3.0
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

San Salvador - Před 25 lety skončila na San Salvadoru občanská válka, která si vyžádala na 80 tisíc mrtvých a 8000 osob zmizelo beze stopy. V těchto dnes zahájila práci komise, jejíž úkolem je objasnit osudy lidí z dob dvanáctiletého konfliktu.

Objasnění nevyjasněných osudů lidí žádali příbuzní pohřešovaných dlouhé roky, nyní k tomu vůbec poprvé od konce války dojde. Komise chce najít zabité i unesené armádou či povstalci, aby je nebo jejich ostatky opět sjednotila s jejich rodinami.

"Tímto potvrzujeme náš hluboký závazek splatit historický dluh obětem," řekl o činnosti komise levicový prezident Salvador Sánchez Cerén, který během války působil jako jeden z povstaleckých velitelů.

Konflikt mezi pravicovou vládou podporovanou USA a levicovými partyzány, na jejichž straně stály socialistické země včetně tehdejšího Československa, ukončila v lednu 1992 mírová dohoda podepsaná v Mexiku.

Témata:  historie válka EuroZprávy.cz zbraně

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy