Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Z ukrajinského muničního skladu se stále ozývají exploze

Ukrajinská armáda, ilustrační fotografie
Ukrajinská armáda, ilustrační fotografie
Foto: mil.in.ua

Kyjev - Z vojenské základny u obce Kalynivka v centrální části Ukrajiny, kdev úterý večer explodoval muniční sklad, se stále ozývají sporadické výbuchy a požár se nedaří lokalitovat.

Munice doutná, napsal na svém webu list Ukrajinska pravda. Citoval přitom šéfa úřadu pro mimořádné situace Mykolaje Čečotkina, který uvedl, že jestliže exploze zcela ustanou, bude možné během dneška požár lokalizovat.

"Munice nadále dýmá, výbuchy prakticky ustaly," napsal dnes na twitteru premiér Volodymyr Hrojsman. Nařízen byl letecký průzkum s cílem lokalizovat ohniska požáru, pyrotechnici čistí pětikilometrovou zónu a lidé se pomalu začínají vracet do vzdálenějších obcí.

Média ve středu uváděla, že oheň zachvátil největší muniční sklad na Ukrajině, kde bylo zhruba 188.000 tun munice, včetně raket určených pro odpalování z raketometů Grad. Ministr obrany Stepan Poltorak ale na poradě u prezidenta Petra Porošenka ve středu večer tvrdil, že v Kalynivce bylo 83.000 tun munice, převážně ale jen "komponentů". Hotové munice tam podle něj bylo 68 tun.

Úřady nadále uvádějí, že nikdo nepřišel o život a pouze dva lidé utrpěli zranění. Vyšetřovatelé pracují se čtyřmi základními verzemi vzniku požáru, které však neupřesnili. Hrojsman ve středu naznačil, že by ho mohli mít na svědomí nepřátelé Ukrajiny.

Témata:  Ukrajina exploze munice

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy