Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Chlapci měli zapálit islámskou školu, trestu smrti se zřejmě vyhnou

Malajsie
Malajsie
Foto: Pixabay

Kuala Lumpur - Dva nezletilci byli obviněni z 23 vražd v souvislosti s požárem v islámské náboženské škole. V Malajsii sice po odsouzení za vraždu následuje automaticky trest smrti, úřady ovšem uvedly, že v případě mladistvých se k němu nepřistoupí.

Oheň propukl 14. září v nejvyšším poschodí třípatrové školní budovy, u vchodu do společné ložnice, kde většina žáků přespávala na palandách. Zůstali uvězněni uvnitř, protože okna byla zamřížovaná. Uhořelo 23 studentů.

Dva dny po požáru malajsijská policie zatkla sedm chlapců ze sousedství ve věku od 12 do 18 let, kteří podle ní požár založili kvůli vzájemným půtkám s žáky školy. Šest z nich mělo pozitivní testy na přítomnost drog. Dva obvinění byli podle agentury Reuters pod vlivem metamfetaminu a marihuany.

Prokurátor odmítl s odvoláním na malajsijský zákon o mladistvých sdělit přesný věk a jména podezřelých. "Budou souzeni společně a čelí obvinění z 23 vražd," uvedla obžaloba. Soud bude kauzu projednávat 28. října. Chlapcům hrozí trest vězení, bičování, pokuta, anebo nucený pobyt ve vybraném vzdělávacím zařízení. 

Tragédie vyvolala všeobecné pobouření a malajsijská veřejnost volá po vyšší bezpečnosti a přísnější regulaci náboženských škol. Za poslední dva roky bylo podle hasičů z náboženských škol hlášeno téměř 1100 požárů. Nejhorší neštěstí tohoto druhu se stalo v roce 1989, kdy v islámské škole ve státě Kedah uhořelo 27 žákyň.

Témata:  Malajsie vražda požáry

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 14:14

Feri neuspěl s odvoláním, tříletý trest vězení za znásilnění platí

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy