reklama

Deník upozorňuje, že jde o zásadní posun v pozici al-Káidy i Fronty an-Nusrat, které dosud odmítaly přistoupit k vytvoření nezávislého "státu". Podle tajných služeb ale trvalá přítomnost v Sýrii teroristům poskytuje velkou šanci ocitnout se "na dostřel" k Evropě. Mohou se také aktivně věnovat náboru nových sil v Iráku, Turecku, Jordánsku i Libanonu.

List tvrdí, že s cílem vytvořit si v Sýrii nový "stát" vyslala al-Kajdá do země více než desítku svých nejspolehlivějších a nejlépe připravených bojovníků. Část vedení Fronty an-Nusrat je ale proti načasování a nesouhlasí s ním ani povstalci bojující na straně Fronty proti armádě prezidenta Bašára Asada. Obávají se, že tento krok povede k dalšímu štěpení sil.

Vzniku nového "státu" se obává i americký analytik Charles Lister. Tvrdí, že působení Al-Káidy v Sýrii by mohla posílit její hrozbu v celosvětovém měřítku. Podle časopisu Foreign Policy se bude Al-Káida prezentovat jako inteligentní, metodické a vytrvalé džihádistické hnutí, které si - na rozdíl od Islámského státu - zvolilo strategii více sladěnou s životem běžných sunnitů.Lister.

Al-Káida i Islámský stát přitom mají stejný cíl, chtějí vytvořit nový stát, ale jejich taktika se liší. Zatímco IS rychle ovládl část území Iráku a Sýrie a nastolil tam svůj řád, Front an-Nusrat velmi trpělivě posiluje svůj vliv v oblastech, které chce ovládat. Vedení se má ujmout podle CNN jeden ze synů zlikvidovaného vůdce Al-Káidy Usámy bin Ládina. 

CNN také uvedla, že "cesta do Palestiny vede přes Sýrii, která se stala zemí džihádu". Nepopírá tak záměr radikálních islamistů "konsolidovat" novou generaci al-Káidy.

Vůdce Al-Káidy přitom nedávno označil Islámský stát za "extrémisty". Zavahrí také zdůraznil ideologický rozdíl mezi svou organizací a Islámským státem, jehož postupy jsou pro něj příliš radikální. Své rivaly označil i za "odpadlíky" a předpověděl, že jejich víra a metody dosavadní stoupence ztratí.

Fronta An-Nusra, která je odnoží Al-Káidy, a Islámský stát jsou nyní nejmocnějšími skupinami, které v Sýrii bojují proti vládě prezidenta Bašára Asada a občas i mezi sebou. An-Nusra je součástí aliance Džajš al-Fatah (Armáda dobytí), která sdružuje skupiny bojující na západě a severu Sýrie. V lednu se An-Nusra neúspěšně snažila přesvědčit ostatní islamistické frakce ke spojení do jedné skupiny.