Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Burky a nikáby musí dolů. V Rakousku začíná platit zákaz zahalování na veřejnosti

Muslimové
Muslimové
Foto: Pixabay

Vídeň - V neděli 1. října začně v Rakousku platit zákon, podle kterého na veřejnosti musí být vždy rozeznatelné rysy obličeje od brady po vlasy. K opatření, které se týká například žen nosících burky a nikáby, byla vydána informační brožury v němčině, angličtině, turečtině a arabštině.

Zákon zakazující zahalování tváře na veřejnosti schválil v květnu rakouský parlament hlasy stran dosluhující koalice sociálních demokratů (SPÖ) a lidovců (ÖVP).

Rakouská policie od neděle posílí svou přítomnost na vídeňském letišti. V příletovém prostoru, do něhož se cestující odebírají po celní kontrole, se bude zkoumat, zda všichni pasažéři zákaz dodržují, řekl APA mluvčí dolnorakouské policie Johann Baumschlager.

"Budeme samozřejmě k věci přistupovat s odpovídající přiměřeností, ale jako policie zkrátka musíme zákon uplatňovat," řekl mluvčí. Jednání v rozporu se zákonem bude trestáno. Provinilá osoba může být zadržena a ve správním řízení jí může být uložena pokuta až 150 eur (zhruba 3900 korun).

Dosud byly plně zahalené ženy na vídeňském letišti po příletu odvedeny do zvláštního prostoru, kde byla zkontrolována jejich totožnost podle obličeje a otisku prstu. Od neděle to nebude nutné, protože tyto ženy budou beztak muset své obličeje odhalit, jakmile vstoupí na rakouské území, tedy nejpozději při hraniční kontrole.

Rakouský zákon je sice namířen proti burkám a nikábům, ale formulován byl "nábožensky neutrálně" a týká se rovněž protiprachových roušek, kukel a masek, podotýká APA. Výjimky lze tolerovat ze zdravotních důvodů, při lidových slavnostech nebo tam, kde je zahalení obličeje nutné z pracovních důvodů. Nevztahuje se tak například na některé řemeslníky, lékaře nebo klauny.

Témata:  Rakousko muslimové zákony

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy