Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

USA zjišťují, jestli je KLDR ochotná jednat o svém jaderném programu

Kim Čing-un usoudil, že
Kim Čing-un usoudil, že "za stávající situace nastal čas zúčtovat s americkými imperialisty".
Foto: KCNA

Peking - Šéf americké diplomacie Rex Tillerson dnes v Číně prohlásil, že Spojené státy udržují se Severní Koreou "komunikační kanály" a zjišťují, nakolik je režim Kim Čong-una ochoten jednat o svém jaderném programu.

"Klademe otázky. Udržujeme komunikační linky s Pchjongjangem, nejsme v úplné tmě, máme dva, tři kanály otevřené komunikace," řekl Tillerson novinářům. "Sondujeme, tak zůstaňte pozorní," dodal.

Tillersona dnes přijal v Pekingu čínský prezident Si Ťin-pching, s nímž měl šéf americké diplomacie na programu mimo jiné rozhovor o krizi kolem Severní Koreje. Washington naléhá na Peking, aby vyvíjel co největší nátlak na Pchjongjang s cílem zastavit severokorejský vývoj raket a jaderných zbraní.

Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE) v pátek konstatovala, že šestý jaderný test, který Severní Korea podnikla 3. září, nasvědčuje tomu, že země udělala velký pokrok na cestě k vývoji zbraní, jež představují riziko pro celý svět.

Témata:  Severní Korea Čína USA Rex Tillerson

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:40

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy