Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Oxfordská kolej odstranila portrét Su Ťij, prý kvůli situaci muslimských Rohingům

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Oxford - Vedení oxfordské koleje St. Hughs dalo odstranit z interiéru portrét barmské vůdkyně Do Aun Schan Su Ťij. Počin je dáván do souvislosti s tlakem, jemuž laureátka Nobelovy ceny míru čelí kvůli rohingské krizi. Oficiální vysvětlení je však jiné.

Britské listy o víkendu s odvoláním na oxfordské zdroje napsaly, že kolej zmizení obrazu vysvětlila potřebou uvolnit místo pro nové plátno japonského umělce Jošihira Takedy, který získala a který chce po určitou dobu vystavovat.

Su Ťij na koleji pobývala během studií v Británii. Portrét, který byl k vidění u hlavního vstupu do koleje od roku 1999, se nyní nachází v depozitáři, citoval list The Telegraph zástupce koleje.

Už přes půl milionu Rohingů uprchlo do Bangladéše, zatímco Barma je ve světě kritizována za útlak muslimské menšiny. Výtky směřují i vůči Su Ťij, zatímco její stoupenci upozorňují, že vliv barmské vůdkyně na armádní kruhy je limitovaný. Sama Su Ťij důrazně popírá, že by v Barmě docházelo k etnickým čistkám.

Témata:  Aun Schan SuŤij Velká Británie Barma Rohingové

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy