Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Gayové a lesby mohou ode dneška v Německu uzavírat manželství

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Jana Maxová, EuroZprávy.cz

Berlín - Gayové a lesby mohou ode dneška v Německu vstupovat do manželství a adoptovat děti. Německo se tím zařadilo mezi zhruba 20 zemí na světě, které na celostátní úrovni umožňují uzavírat homosexuální sňatky.

Homosexuální manželství i adopci dětí páry stejného pohlaví legalizoval zákon, který německý parlament přijal nečekaně na konci června.

Jedněmi z prvních homosexuálů, kteří dnes manželství uzavřou, jsou Berlíňané Bodo Mende a Karl Kreile. "Má to pro nás velký emocionální a symbolický význam," říká Kreile. "Přechod od registrovaného partnerství k manželství ukazuje, že nás spolková republika uznává jako zcela rovnoprávné a to je pro nás velmi důležité," poznamenává.

V příštím týdnu se pak očekávají první žádosti o adopci dětí. Podle Jörga Steinerta, který vede Sdružení leseb a homosexuálů v Berlíně a Braniborsku, o adopci bude žádat třeba jeden pár z berlínské čtvrti Marzahn, který už má dnes dané dítě v péči.

Také Steinert si pochvaluje, že díky novému zákonu jsou homosexuálové postaveni naroveň heterosexuálům. Zároveň ale zmiňuje jednu maličkost, která podle něj ukazuje, jak byl na takovou změnu stát připraven. Registr manželství počítá i dnes jen se svazkem muže a ženy, software neumožňuje zanést do databáze dvojici osob stejného pohlaví. V případě Boda Mendeho a Karla Kreileho tak jeden z nich bude muset být v registru zanesen jako žena. Ministerstvo vnitra chce věc v příštích měsících napravit.

Témata:  homosexuálové manželství Německo

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 13:58

RB OSN bude hlasovat o plné členství Palestiny v OSN

Rada bezpečnosti Organizace spojených národů (RB OSN) bude ve čtvrtek hlasovat o požadavku Palestinců o plné členství OSN. Pro agenturu AFP to potvrdilo několik nejmenovaných zdrojů z prostředí diplomacie.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy