reklama

Syrské jednotky město, jež bylo v centrální provincii Homs poslední baštou islamistů, získaly pod svou kontrolu loni v dubnu. Podle informací SOHR islamisté dobyli Karjatajn během nečekaného útoku poté, co bojovníci IS pronikli do města.

Proti IS v Sýrii se nyní zaměřují dvě různé ofenzivy: jednu vede syrská armáda podporovaná Ruskem, druhou jednotky arabsko-kurdské koalice za podpory mezinárodních sil v čele se Spojenými státy. Boje se nyní soustřeďují na východní provincii Dajr az-Zaur a město Rakka.

Proti džihádistům se nadále bojuje i v Iráku. Vojáci zaútočili na radikály ve městě Havídža na severovýchodě země. Armáda oznámila, že boje o Havídžu začaly, premiér Hajdar Abádí ohlásil zahájení osvobozovací operace už před týdnem. Město, které je nedaleko ropného Kirkúku, padlo do rukou IS v červnu 2014.

Osvobozovací operaci řídí irácký generál Amír Jaralláh, který řekl, že do bojů jsou zapojeny protiteroristické jednotky, oddíly rychlého zásahu a polovojenské složky. Bojuje se o centrum města a okolní čtvrti. Podle agentury AFP je v Havídži na 70.000 lidí. Leží v oblasti, která je předmětem dlouhých sporů mezi Kurdy a centrální vládou.