Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Řecko kolabuje? Počet migrantů převyšuje možnosti země, lidé nemají kde bydlet

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Atény - Řecko čelí další krizi, dramatické navýšení příchozích uprchlíků je obrovským náporem na systém. Lidi se nemají kde ubytovat a centra v přístavních městech jsou beznadějně plná. Země se obává, že i po uzavření balkánské migrační trasy, nebude se moci o žadatele o azyl postarat, počet běženců se od začátku léta téměř zdvojnásobil a úřady se obávají, že se bude opakovat loňská krize. Každý den k břehům dorazí kolem 200 uprchlíků, až 40 procent z nich jsou ještě děti.

"Je to horší a horší, každý den navštíví naše kliniky více lidí, kteří se stali obětí znásilnění nebo jiného násilí," řekl Elias Pavlopoulos, který vede místní tým Lékařů bez hranic. Migranti se dostávají do Evropy z Turecka na zbídačených lodích nebo je pašeráci převáží v dodávkách. Minulý týden bylo objeveno opuštěné auto na řecké dálnici, kde se v nákladové části tísnilo 37 běženců, 19 z nich byly ještě děti.

Evropská unie sice slíbila spravedlivé rozdělení uprchlíků, smlouva počítala s novým domovem pro až 160 tisíc migrantů. Avšak od roku 2015 se přerozdělilo sotva 29 tisíc osob, a to jak z Itálie, tak i Řecka. Kvóty tak zůstávají nenaplněné po celé Evropě. Nezávislé organizace se domnívají, že zhoršené vztahy mezi EU a Ankarou nutí mnohem více lidí opouštět turecké území.

Největší starosti však dělají děti, zvláště ty bez legálního doprovodu. Podle statistiky momentálně více než 1500 nezletilých v Řecku čeká na své umístění v dětských uprchlických táborech. Místa se ale uvolňují velmi pomalu.

Největším problémům čelí řecké ostrovy, které byly dříve turistickou chloubou země. Autority zde zakládají kempy ve snaze udržet migranty mimo pevninu. Nezávislé organizace si stěžují na velmi pomalou práci úřadů. Podle nich povaha Řeků nedokáže reagovat na problémy včas a vše nechávají spět do vážné krize, než se vymyslí spolehlivé řešení.

Témata:  Řecko uprchlíci Turecko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:40

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy