Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Další krize na obzoru? Netanjahu vede Izrael do války, varuje šéf Hizballáhu

Izraelská armáda
Izraelská armáda
Foto: Pixabay

Bejrút - Vůdce libanonského radikálního hnutí Hizballáh Hasan Nasralláh dnes prohlásil, že izraelský premiér Benjamin Netanjahu vede svou zemi do války v Sýrii, v Libanonu i v pásmu Gázy. V proslovu také vyzval Židy, kteří emigrovali do Izraele, aby se vrátili zpět do zemí, odkud přišli.

Pokud ozbrojený konflikt propukne, nebude podle Nasralláha bezpečno na celém izraelském území, napsala agentura Reuters.

Napětí mezi šíitským hnutím a Izraelem v letošním roce vzrostlo a Jeruzalém pohrozil využít v případném ozbrojeném konfliktu veškerou vojenskou sílu. Izraelci však podle Nasralláha, jenž dnes mluvil před svými stoupenci, nemají tušení, co na ně v případě nové války čeká.

V červnu přitom vůdce libanonského hnutí varoval, že do války mezi Izraelem a Sýrii a Libanonem by se zapojili i bojovníci z Iráku, Íránu, Afghánistánu, Jemenu a Pákistánu.

Netanjahu při srpnovém jednání s generálním tajemníkem OSN Antóniem Guterresem oznámil, že Írán buduje v Sýrii a Libanonu továrny na výrobu přesných raket, které chce použít proti Izraeli.

Témata:  Izrael Hizballáh Libanon Benjamin Netanjahu

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.