Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Barceloně je to divoké: Policie použila gumové projektily, voliči utíkají. Několik osob bylo zatčeno

Španělská policie
Španělská policie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Barcelona - Španělská policie dnes proti stoupencům nepovoleného plebiscitu o katalánské nezávislosti použila gumové projektily. Svědci hlásí zraněné, několik osob bylo zatčeno. Zájem o účast v referendu je na některých místech značný.

Z internetového televizního přenosu listu El País je patrné, že referendum provázejí protesty v barcelonských ulicích, kde jsou davy lidí a policisté s helmami, plastovými štíty, obušky a zbraněmi umožňujícími použití slzných granátů. Lidé se před hlasitými výstřely běželi schovat, informovala z katalánské metropole zpravodajská televize Sky News.

Podle dostupných informací je právě Barcelona hlavním místem potyček mezi policií a katalánskými voliči. Na twitteru se mimo jiné objevila fotografie starší zakrvácené ženy, která údajně chtěla hlasovat v jedné barcelonských škol.

"Svět vidí, jak stát sahá k násilí," prohlásil mluvčí katalánské vlády Jordi Turull. Hlasování se podle něj koná v 73 procentech k tomu určených míst. "Žádáme o klid a trpělivost, útoky a blokování informací pokračují," řekl Turull.

Španělská vláda tvrdí, že jen neochotně vyslala policisty a příslušníky civilní gardy s příkazem zastavit referendum. Jejich prvotním úkolem prý je zabavovat volební materiály, nikoli cílit na lidi, ujistil zástupce centrální vlády v Katalánsku Enric Millo. "Byli jsme přinuceni k něčemu, co jsme nechtěli," řekl a hlasování označil za frašku. Mluvčí katalánské vlády dnes žádal Millovo okamžité odstoupení kvůli násilí proti občanům ze strany státu.

Témata:  Katalánsko referendum Španělsko policie Španělsko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.