Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Španělský stát dnes ztratil mnohem více než kdy dříve, zní z Katalánska

Katalánsko, Barcelona /Španělsko/
Katalánsko, Barcelona /Španělsko/
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Barcelona - Katalánský premiér Carles Puigdemont označil postup policie proti účastníkům dnešního referenda za "neoprávněný, nepřiměřený a bezohledný". Sám vhodil svůj hlasovací lístek v jedné z volebních místností poté, co policie zablokovala školu v obci Sant Julia de Ramis na severu Katalánska, kde měl původně hlasovat.

"Neoprávněné, nepřiměřené a bezohledné násilí španělského státu dnes nezastavilo touhu Katalánců hlasovat... ale pomohlo nám zbavit se všech pochybností, které jsme mohli mít," prohlásil Puigdemont před novináři.

"Španělský stát dnes ztratil mnohem více než kdy dříve, zatímco Katalánsko vyhrálo," řekl Puigdemont, kterého na ulici nadšeně pozdravovaly davy jeho příznivců. Počínání policie podle katalánského premiéra poskytlo světu "úděsný obraz Španělska".

Na sociálních sítích dnes Katalánci umístili množství fotografií a videí ukazujících lidi zakrvácené po střetu s policisty, kteří dostali příkaz referendu zabránit.

Potyčky byly hlášeny především z Barcelony, odkud přišla i zpráva o tom, že policie proti lidem použila gumové projektily. Katalánská záchranná služba na twitteru kolem poledne informovala o 38 osobách, které při policejních akcích utrpěly většinou lehká zranění. Jen ve třech případech zdravotníci hovoří o vážnějším poranění.

Témata:  Katalánsko Barcelona referendum Španělsko

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy