Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Teror v kanadském Edmontonu: Vůz najel do lidí, řidič měl vlajku IS

Kanada
Kanada
Foto: Pixabay

Edmonton - Kanadská policie vyšetřuje útok na policistu z noci na dnešek a dnešní divokou jízdu řidiče dodávky městem Edmonton. Šéf tamní policie Rod Knecht řekl, že ve vazbě je jeden člověk. Policie se domnívá, že jednal sám, i když nevylučuje podíl dalších osob.

Chaos propukl v sobotu v noci před stadionem kanadské ligy amerického fotbalu, kde bílý Chevrolet Malibu prorazil zátaras dopravní policie. Jeden policista údajně letěl přes čtyři metry vzduchem. Řidič ve věku kolem 30 let pak z automobilu vystoupil a na policistu zaútočil nožem. Poté utekl. Knecht řekl, že na předním sedadle auta se našla vlajka takzvaného Islámského státu. Policista byl převezen do nemocnice, kde mu ošetřili zranění neohrožující jeho život.

O několik hodin později policie zastavila dodávku stěhovací firmy U-Haul severně od centra města. Knecht řekl, že jméno řidiče bylo podobné jménu, na které byl zaregistrován chevrolet, jenž předtím srazil policistu.

Zastavený vůz ale zamířil do centra Edmontonu, s policií v patách. Prchající řidič během honičky záměrně vrážel do chodců na křižovatkách a čtyři z nich zranil. Závažnost jejich zranění není známa. Unikající vůz nakonec zastavil a podezřelý byl zadržen.

Podle Knechta má policie o muži záznamy, jeho jméno však nezveřejnil. "V tuto chvíli se domníváme, že odvě události spolu souvisejí," řekl. Bylo rozhodnuto incidenty vyšetřovat jako teroristické činy.

Témata:  Kanada Islámský stát policie Kanada terorismus

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:40

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy