Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Postup v Katalánsku je přiměřený, zastala se policie španělská vicepremiérka

Vlajka Španělska
Vlajka Španělska
Foto: Pixabay

Madrid - Španělská vicepremiérka Soraya Saénzová de Santamaría prohlásila, že policie zasáhla v Katalánsku proti dnešnímu referendu profesionálně a přiměřeně.

Na sociálních sítích dnes Katalánci umístili množství fotografií a videí ukazujících lidi zakrvácené po střetu s policisty, kteří dostali příkaz referendu zabránit. Jsou k vidění i dramatické záběry, na kterých policisté rozbíjejí dveře volebních místností, ve kterých pak násilím členům volebních komisí odebírají voličské seznamy a urny s hlasovacími lístky.

Podle vicepremiérky cílem nebyli samotní voliči, ale materiál určený k zajištění hlasování. Saénzová také obvinila katalánskou regionální vládu z nezodpovědného chování. "Žádné referendum nebo něco, co by se mu podobalo, se nekonalo," řekla.

Potyčky byly hlášeny především z Barcelony, odkud přišla i zpráva o tom, že policie proti lidem použila gumové projektily.

Deník El Periódico napsal, že používání gumové munice v Katalánsku je přitom zakázané od 30. dubna 2014. Parlament tehdy zákaz schválil v reakci na případ Ester Quintanové, která byla při stávce v prosinci 2012 zraněna právě gumovým projektilem a přišla o oko.

Témata:  Katalánsko Španělsko referendum

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 14:49

Soud s Trumpem startuje. 12 porotců rozhodne o jeho osudu

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy